onsdag 27 mars 2013

Det märks att någonting är fel


Idag kommer uppgifter om att sjuktalen ökar i Sverige. En stor del av denna ökning beror på psykisk ohälsa. Ett arbetsliv präglat av stress och press, en mycket hög arbetslöshet och osäkerhet i vardag är saker som vi vet påverkar den psykiska hälsan. Det påverkar även den fysiska hälsan och om detta skriver t ex WHO. Man kan också läsa om det i "Jämlikhetsanden" av Wilkinson och Pickett.

Att människor faktiskt upplever oro och otrygghet i Sverige är något som under lång tid har sopats under mattan. Under dom första borgerliga åren höll landet ihop. Känslan av att någonting var fel fick inte fäste. Det tar nämligen tid att känna av samhällsförändringarna när dom kommer smygande i små doser av skattesänkningar, avgiftshöjningar och åtstramningar. Men när vi idag står med över 400 000 arbetslösa och en sönderkörd sjukförsäkring, en a-kassa som inte är värd namnet och kommuner och landsting som har stora problem så är det svårt att värja sig för känslan och upplevelsen av att någonting har gått sönder i Sverige.

Det här visar sig också nu när man mäter förtroendet för regeringen. Det börjar svikta och Reinfeldts reaktion är mycket talande för den borgerliga inställningen. Han försöker få det till att allt som inte innebär att Moderaterna har regeringsmakten är fantasi. Istället för att bemöta det faktum att den borgerliga politiken har havererat så försöker han göra om hela frågan till en diskussion om verklighetsuppfattning. Det är oseriöst och arrogant. Som jag skrev häromdagen så är det just verkligheten som är Reinfeldts största fiende just nu vid sidan om ett allt starkare socialdemokratiskt parti.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar