tisdag 12 mars 2013

Dåliga nyheter

Foto: svenskhandikapptidsskrift.se
Det ekonomiska läget i Sverige ser allt mer bekymmersamt ut. Under lång tid har den inhemska konsumtionen hållit oss flytande. Utan någonting som knuffar på i ekonomin så blir det totalstopp och med tanke på att exportmarknaderna är knackiga och investeringsnivåerna är låga så har hemmamarknaden varit det som hållit hjulen igång. Nu varnar dock Almega för att även tjänstesektorn börjar få problem och att tillväxten i sektorn mattas av framöver. Det här är mycket dåliga nyheter.

Många indikatorer pekar på tuffa tider framöver. En rekordstark krona riskerar att hålla tillbaka tillväxten, låg inflation ger ingen skjuts och arbetslösheten är på nivåer som vi inte sett sedan 90-talskrisen. Vad som ska driva på svensk ekonomi dom närmaste månaderna är ett stort frågetecken och i ljuset av det här bör man nog fundera på om den ekonomiska politikens inriktning rätt. Att inte gasa ordentligt i den uppförsbacke som vi nu går in i är vansinne och det gör i alla fall mig lite orolig när vi socialdemokrater anklagar Anders Borg för att lägga en för expansiv budget.

Att Borg la en budget i höstas som var baserad på fel premisser är ställt utom allt tvivel men slutsatserna av detta borde inte vara att vi ska spara mer. Slutsatserna bör vara dels som S sa, att pengarna som satsas måste satsas rätt, men det måste därutöver gasas rejält för att inte riskera svensk ekonomi och för att få rätsida på svensk sysselsättning.

På kongressen lär dom här frågorna komma upp. Jag ska delta i temagruppen om just ekonomin och ska där försöka påverka så gott jag kan för att vi ska få en mer keynesiansk profil på politiken i kombination med ett långsiktigt konjunkturcykliskt tänk där vi kan skapa bästa möjliga förutsättningar för innovation, utbildning och jobb.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Media: Efterlänkat, Magdalena Andersson skriver på AB

Bloggat: Göran om kunskap
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar