torsdag 7 mars 2013

Bluffen spricker (M)itt framför våra ögon

Bluffen är på väg att spricka!
Foto: dogsplayingpoker.org

Vattenfall varslar 2 500 personer varav 400 i Sverige. Peter Norman (M) avböjer att svara på frågor. Skälet är enkelt. Nuon-affären ligger som en våt filt över hela Vattenfall och regeringen vill inte ta i filten med tång. Dom inser att den snart kan ligga över Moderaternas opinionssiffror om det ekonomiska schabblet blir större än vad det redan är. I kombination med att Anders Borgs (M) trovärdighet fick sig en rejäl törn i december, när han tvingades att revidera och skriva ner sina drömprognoser, så är det liksom inte läge att få mer kritik på ekonomins planhalva.

För faktum är att det är ekonomin och det personliga förtroendet för Reinfeldt och Borg som håller Moderaterna kvar i regeringsmatchen. Jobben har man sedan länge misslyckats med, skolan har Folkpartiet tappat helt, utförsäkringar och havererade omställningsförsäkringar blir allt mer kännbara och varken migrations-, försvars- eller kriminalpolitik verkar kunna rädda M. Inte konstigt att ansvariga ministrar håller sig undan. Det är också därför som jag inte tror att Reinfeldt kommer att avgå före valet 2014.

Problemet för Moderaterna är att det påstådda ekonomiska ansvaret inte sträcker sig utanför Finansdepartementets dörrar längre. I Stockholms läns landsting riskerar ekonomin att haverera fullständigt, i Region Skåne råder kroniskt budgetunderskott och hittills lugna samarbetspartier har börjat bli nervösa. I Stockholm har det sedan länge varit julafton för den som vill göra sig ett klipp på skattebetalarnas pengar. Man skulle kunna beskriva förra mandatperioden som ett slags Klondike för klippare. Och i bland annat Hässleholm har moderater smörjt varandras krås genom kompisaffärer i bästa Stockholms-style. När det ena guldfältet är tomt drar man liksom vidare till nästa.

Vad vi ser är alltså ett moderat förhållningssätt till vår ekonomi och våra gemensamma tillgångar som bäst kan beskrivas som föraktfullt. Dåliga affärer (för säljaren) görs på löpande band i staten, i regionerna och i kommunerna. När ansvar sedan ska utkrävas gör man sig otillgänglig. Skulle det hetta till ordentligt i kommunen får man avgå men priset för den offentliga skampålen är lågt om man betänker hur mycket pengar det faktiskt rör sig om.

Den stora bluffen om den moderata förträffligheten vad gäller ekonomin är på väg att spricka lika ordentligt som Folkpartiets skolbluff redan har spräckts. Kvar blir inte mycket mer än skattesänkarambitionerna och triangulering av sosseförslag. Det ska mycket till för att regeringspartierna ska vända den här trenden. Inte för att jag tänker tillåta mig att underskatta deras arbete men verkligheten talar emot dom den här gången och den är en farlig motståndare.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
 
Bloggat: Roger om ämnet, Peter J och Region Skåne om Skåne MP
 
Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

 1. "Den stora bluffen om den moderata förträffligheten vad gäller ekonomin är på väg att spricka"

  Du lever i en märklig föreställningsvärld märker jag. Svensk ekonomi de senaste 6 åren visar att du har fel.

  Istället borde din utgångspunkt vara att alliansen har skött svensk ekonomi berövärt men att ditt parti kan göra ännu bättre på grund av att ... (fyll i varför)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ställer mig frågande till om du ens läst mitt inlägg. Jag skriver:

   "Problemet för Moderaterna är att det påstådda ekonomiska ansvaret inte sträcker sig utanför Finansdepartementets dörrar längre."

   Du som skåning borde vara väl införstådd i det moderata ekonomiska moraset i regionen.

   Sen kan man fråga sig hur ekonomiskt ansvarsfullt det är att förlora 15 miljarder på några år genom en katastrofal affär som man fått varningssignaler för.

   Nä Jonny, den märkliga föreställningsvärlden står du själv för.

   Radera