söndag 24 februari 2013

Ur spår är statistiken

Ur spår är statistiken
Foto. expressen.se
Fler tåg kom i tid 2012 än 2011. Det här låter jättebra. Men för den som är det minsta vaken så slocknar snart glädjen. Det som ligger bakom förbättringen är nämligen förändringar i hur statistiken sammanställs vilket gör att siffrorna mellan 2011 och 2012 inte går att jämföra. Med ändrade mätmetoder är plötsligt 97 procent av tågen i tid. Om det här hade minsta bäring på sanningen så har jag förmodligen haft osedvanlig otur. För det är inte ofta som man är i tid här i Skåne i alla fall.

Förändringarna i mätningarna gjordes med motivet att det skulle gå lättare att jämföra oss med andra europeiska länder. SR Kaliber kan dock idag visa att så inte alls var fallet. Det hela handlade om en uppgörelse mellan Trafikverket och tågbranschen. Branschen klarar inte av sitt uppdrag och istället för att göra dyra investeringar som leder till bättre punktlighet så väljer man att ändra statistiken istället. Det känns inte helt fräscht.

Ansvaret faller även på regeringen. Dom är nu inne på sitt sjunde år vid makten och tågförseningarna har varit en ständigt återkommande historia under framförallt senare år. Det funkade att med trovärdighet skylla på sossarna under dom första åren men den valsen går inte längre. Att då låta sitt statliga verk sluta avtal med tågbranschen för att ändra statistiken till det sämre istället för att storsatsa på järnvägen är ansvarslöst. Sen kan infrastrukturministern slå sig för bröstet om mångåriga investeringsplaner bäst hon vill. Något vidare trovärdigt är det inte. Dessutom hade det rent konjunkturiellt varit mycket klok politik att satsa rejält på infrastrukturen just nu. Det hade fått hjulen att snurra och det hade skapat jobb. Något som vi verkligen behöver.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar