tisdag 26 februari 2013

Underskatta inte vad som händer i Maramö

Foto: kossan.se
Alliansens korvgrillning i Maramö är enligt många bedömare ett gigantiskt PR-jippo helt utan innehåll. Det ligger säkert en helt del i det här. I bästa fall resulterar det hela väl i att ett antal arbetsgrupper tillsätts. Vilka arbetsgrupper det blir i ordningen har nog dom flesta tappat räkningen på. Är det något borgarna har gjort dom senaste tio åren så är det att tillsätta arbetsgrupper. På Twitter svämmade det igår över av kommentarer om korvgrillning, olagliga skyltar och att partiledarna satt i en för trång soffa och tittade på Rapport. Jag skrev själv ett kort inlägg om hur innehållslöst mötet faktiskt är. I alla fall om man betänker att Sveriges samlade journalistkår pulsar runt i den småländska snön likt en vilsen renflock. Allt för att få dricka öl på någon pub i Värnamo och filma när tre medelålders män och en yngre kvinna grillar korv.

Men man kan faktiskt se det hela utifrån en helt annan synvinkel. Som ni kanske minns så berättade jag om när Ulrica Schenström besökte Bommersviksakademin? Om ni inte minns så gör jag en snabb repetition. Schenström, som var Reinfeldts statssekreterare och en av arkitekterna bakom "nya Moderaterna", föreläste för oss på Bommersvik. Hennes föreläsning tangerade i princip Anita Kratz bok "Reinfeldt, Ensamvargen" och för mig som hade läst boken var där inte mycket nytt i själva "alliansens tillkomst". Men det som Schenström verkligen trummade in i mig var orden "underskatta aldrig din motståndare". För oavsett hur dåliga vi socialdemokrater var i valrörelsen 2006 så hade Moderaterna aldrig kommit till makten om dom inte hade varit riktigt bra. Det var i den delen, att Moderaterna faktiskt var duktiga, som valsegern låg. Sen kan man skylla på tsunamis, höftoperationer, orättvis media och okunniga väljare bäst man vill. Moderaterna var bra.

Drar man sig med den här kunskapen till minnes vad som hände hemma hos Maud Olofsson 2004 när alliansen bildades så blir jippot i Maramö mindre löjligt. För även om det finns stora skillnader mellan när alliansen bildades i Högfors 2004 och gårdagens träff i Maramö så finns det likheter också. Den berömda badtunnan som det aldrig badades i blev på något sätt synonym med hela alliansbildandet. Ständigt refererades det till denna tunna som inte fanns vid tillfället. Dessutom var det i Bankeryd, inte Högfors, som dom politiska planerna drogs upp på allvar.

Den här gången är det Annie Löös föräldrahem som är platsen. Korvgrillningen är förmodligen en av världens genom alla tider mest väldokumenterade. Att soffan med alliansledarna var liten och trång har sin charm. Tanken på Fredrik Reinfeldt, Jan Björklund och Göran Hägglund i morgonrock tillsammans med Annie Lööf där på ovanvåningen får nog många att dra på smilbanden. Även om ingen politik presenterades så snackas det om dom fyra. Och faktum är, vi har inte sett den här mandatperiodens Bankeryd ännu.

Personligen tror jag inte att det här jippot räcker. Efter över sex år vid makten så är gulligullet liksom inte lika trovärdigt längre. Vi vet vilka problem som den här regeringen är behäftade med. Det är arbetslösheten, det är infrastrukturen, det är skolan, det är miljön, det är sjukvården, det är försvaret, det är EU-politiken och så vidare. Men ändå, med allt detta sagt, vi vet inte vilka vägar det här tar i slutänden och därför vill jag än en gång citera Schenström med eftertryck.

Underskatta aldrig din motståndare!

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar