fredag 1 februari 2013

Skånsk lök på moderatlaxen

Moderaterna Skåne?
Foto: norran.se
En smärre skandal är under uppsegling inom Moderaterna i Skåne. Historien berättas föredömligt av Sydsvenskan som i ett antal artiklar har presenterat fakta och inblandade parter. I centrum står Carl Sonesson (M), tidigare RSO* i Skåne, Liliana Lindström (M), moderat påläggskalv i Staffanstorp och tidigare politisk sekreterare till Sonesson och slutligen Jerker Swanstein (M), även han tidigare RSO i Skåne.

Den korta sammanfattningen är att Lindström har varit ansvarig för en upphandling av cancervård i Skåne och att hon tagit beslut om att ett företag som Sonesson är konsult för ska få bedriva denna vård istället för den tidigare mycket uppskattade och framgångsrika Lydiagården. I själva sakfrågan finns mycket att säg men jag hänvisar er till att läsa Sydsvenskans artiklar för att få grepp om helheten. Det är ett riktigt triangeldrama med inblandade söner, tidigare kollegor och som lök på laxen partikamrater som inte längre kan tiga still. En riktig maktkamp helt enkelt.

Vad som däremot är intressant att lyfta fram är den moderata splittringen som råder i såväl Skåne som landet. Liliana Lindström är nämligen inte vem som helst även om hon mest ställer till jäkelskap i Staffanstorp till vardags. **. Jerker Swanstein blev petad efter valet 2010 till förmån för Pia Kinhult (M) och spelet där bakom kan man bara spekulera kring. Att det inte är lugnt i båten kan man däremot lugnt påstå.

Dom skånska Moderaterna är ovanpå allt detta inte klara med splittringstendenserna. Lars-Ingvar Ljungman (M) i Vellinge gick till hårt angrepp på självaste Fredrik Reinfeldt i veckan och dom tidigare så lojala moderatleden gör allt mer väsen av sig.

Man ska ha väldigt klart för sig att Fredrik Reinfeldt, som ju har haft en osedvanligt tuff vecka, kom till makten i Moderaterna genom att driva igenom en politisk linje som knappast föll alla moderater i smaken. När Ulrika Schenström (M) besökte oss på Bommersviksakademien för två veckor sedan gjorde hon liknelsen mellan att kräla i lera och att genomföra förändringar i ett oppositionsparti. Det är ett skitigt jobb och man blir inte populär. Hade inte Reinfeldt lyckats säkra makten 2006 hade hans moderata karriär varit över. Men så länge det går bra så tiger kritikerna still.

För någon i Stockholm kanske dom skånska bråken är en piss i Nilen. Men man ska ha klart för sig att skåningarna redan sedan tidigare är missnöjda med den moderata ledningen i regionen. Sjukvården går käpprätt åt skogen och att maktfullkomlighet och interna bråk då avslöjas är inget som kommer att stärka Moderaternas position. Man ska dessutom ha väldigt klart för sig att om Moderaterna tappar Skåne så är det mycket osäkert huruvida Reinfeldt kan vinna valet. Därför bör Reinfeldt vara synnerligen orolig över utvecklingen i Region Skåne.

*Regionstyrelsens ordförande

**Edit: Här hade tidigare ett faktafel smugit sig in. Ber om ursäkt för denna miss och tackar Anders Lundström (KD) för påpekandet.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar