måndag 18 februari 2013

Nuon-affären är regeringens ansvar

Dom bär ansvaret för Nuon-affären
Foto: sverigesradio.se
Nuon-affären rullar vidare. Korta sammanfattningen är att Vattenfall köpte ett bolag 2009. Affären var den största kontantuppgörelsen någonsin. Det visade sig vara ett dåligt köp av många skäl. Ett stort dåligt skäl var att Vattenfall betalade överpris för bolaget. Man har hittills varit tvungen att skriva ner värdet med 15 miljarder kr.

Om detta ville Reinfeldt inte veta någonting när affären började rullas upp av SvD. Han sköt över allt ansvar på Maud Olofsson som var ansvarig minister. TV4 kunde dock senare avslöja att hela den inre kabinetten var informerad om köpet. Dvs alla dom fyra borgerliga partierna var med på affären. Dessa bär ansvaret.

I takt med att affären har rullat vidare har Reinfeldt blivit allt mer pressad. Detta märks också i svaren som han ger. Idag säger han:

"Det är beslutet som är det väsentliga här, det är med beslut vi ska utkräva ansvar och regeringen har sin del av ansvaret. Men bedömningen, det affärsmässiga beslutet ligger hos Vattenfalls ledning och styrelse och ska så göra. 
Det är viktigt att komma ihåg att priset inte är det enda, man måste se till utdelning, se till värden och vilken utveckling som sker i olika verksamheter. I detta fall är Nuon kvar som en del av Vattenfall."

Reinfeldt är alltså inte intresserad av att svara på dom frågor som finns. Han vill inte redogöra för dom premisser som fanns med i kalkylen att köpa Nuon. Istället anklagar han Socialdemokraterna för att bedriva kampanj. Problemet enligt Reinfeldt är alltså att vi har en aktiv och ansvarsutkrävande opposition i landet, inte att han tillsammans med sina regeringskollegor har gjort Sveriges kanske sämsta affär genom tiderna. Det är ett mycket märkligt sätt att styra landet på och det rimmar mycket illa med ordet ansvar.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Bloggat: Johan W om fler borgare som inte tar sitt ansvar
 
Läs mer på Socialdemokraterna

1 kommentar:

  1. Pinsamt och ohederligt är bara förnamnet, och det finns anledning att misstänka att medlemmar i Vattenfalls dåvarande styrelse fått kickbacks av Nuon - denna styrelse var ett gäng gamla moderater och kompisar till Reinfeldt och hans gäng. Kanske gick bestickningen ännu högre upp?

    Och i jämförelse med det aktuella ter sig somliga drev som tidigare under 00-talet fått ministrar att avgå som ren småpotatis.

    Men Sverige har idag norra Europas fegaste och mest lojt avpolitiserade medelklass, den ställer sig normalt inte upp och strider för någonting, så det återstår att se hur långt den här affären kan omsättas i en politisk offensiv.

    SvaraRadera