![]() |
Foto: dn.no |
Vad Franzén sätter fingret på är bland annat det som Barbara Ehrenreich tar upp i sin bok "Gilla läget". Kortsiktiga beslut som styrs av marknadens flockbeteende är det som präglar vår moderna ekonomi. Stormrika män (för det handlar i regel om sådana) tar beslut tillsammans i olika konstellationer för egen vinning. Beslut som sedan får ödesdigra konsekvenser för samhällsekonomin i stort.
Marx beskrev kapitalismen som en ständigt kraschande serie. Att han hade rätt i detta torde stå utom allt rimligt tvivel för den som är i min ålder. Utan att fundera speciellt länge kan man bara i Sverige dra upp tre krascher. 90-talskrisen, IT-bubblan och nu finanskrisen. Alla med olika orsaker, alla med olika förlopp och alla med olika efterverkningar. Men ekonomin går upp och den går ner i en allt mer okontrollerad takt och detta drivs på av oansvariga ägare och företagsledningar.
I takt med att allt mer av ägandet går över i anonyma ägarstrukturer som pensionsfonder och andra masskonstellationer så får företagsledningarna allt mer makt. Den relativa makten kan på många sätt illustreras i hur denna grupp människor har stuckit iväg i inkomstutvecklingen. Klyftorna ökar på bekostnad av samhället i stort. Det är bland annat våra pensionspengar som står för risken när bubblor blåses upp. En sparkad VD däremot hittar snart ett nytt jobb. Vinsterna som produceras räknas dessutom ofta bort i ekonomin. Dom finns liksom inte. Det märker man om inte annat när man läser en bok som Gunnar Örns "Nationalekonomi för nyfikna". Där räknar Örn inte med bankvinsterna när han pratar om vinster och fördelning av dessa. Varför förklarar han inte riktigt men vinsterna är bara borta ur kalkylen. Inte desto mindre påverkar dom hela samhällsekonomin och det är knappast på ett positivt sätt.
För att återvända till Franzén så konstaterar han att utdelningshetsen som bankerna bidrar till leder till att många viktiga investeringar i t ex infrastruktur aldrig görs. Dom bidrar till att minska konsumtionen också vilket ytterligare påverkar ekonomin. Vi får en tillväxt utan sysselsättningsskapande effekter. För den som följt Sverige dom senaste åren är detta helt uppenbart. Men istället för att prata om detta påstår bland annat vår regering att vi är för många människor i det här landet och att vi inte bör bli fler. Allt handlar om perspektiv och människosyn. Det blir väldigt tydligt när man pratar om vinster.
För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
*****
Läs mer på Socialdemokraterna
Visst är det bra konstigt att man som privatperson får skatta för aktieförsäljning även om man köpt nya aktier för pengarna. Gör du samma operation i ett fondbolag slipper du beskattning. Det är därför som sparpengar flyttats in i fondbolag, vilka sedan missbrukar makten till att plocka ut diverse vidriga bonusprogram.
SvaraRadera