måndag 18 februari 2013

Krisen är nationell


Igår var det lokalpolitisk debatt i riksnyhetsmagasinet Agenda. Helene Hellmark Knutsson (S) och Filippa Reinfeldt (M) diskuterade interna Stockholmsbudgeten och om det kan man säga massor. Man kan säga att Reinfeldt snackar massa gojja och skyller ifrån sig, man kan säga att Hellmark Knutsson försatt chansen att påpeka att privatiseringarna ligger bakom mycket av kostnadsökningarna och den dysfunktionalitet som finns i vårdsystemet och man kan framförallt säga att ingen av dom pratade om vården nationellt. Varför den här diskussionen fördes i Agenda och inte i ABC:s lokala sändningar är obegripligt.

Vården i Skåne är i upplösningstillstånd men det enda som nämndes om Skåne var att en man hade fått vänta på akuten i tre timmar. Det är givetvis inte bra men jämfört med vad som finns att berätta om det skånska vårdkaoset så är det "peanuts". I detta ligger ett stort problem. Sjukvårdskrisen är nationell, inte enbart regional, och därför bör även debatten föras på nationell nivå. Då kan man inte sätta Filippa Reinfeldt i ena stolen och Stefan Löfven i andra som SVT ville göra från början. Det borde vara Göran Hägglund som ställs till svars.

Att sjukvårdskrisen inte är en enkel nöt att knäcka är helt klart. Det inser man om man t ex läser artikeln om sjukvården i senaste numret av tidningen Fokus. Primärvården måste byggas ut och ytterligare stukturella förändringar måste till. Om man nu ändå ska ta Stockholm som exempel så är ju etableringsfriheten av vårdcentraler ett problem när välbärgade och mindre vårdtunga områden har flest vårdcentraler och dom områden med störst vårdbehov har lägst antal. Systemet blir upp- och nervända världen.

Jobben och skolan är i dagsläget dom två frågor som dominerar när svensken ska välja viktiga politiska områden. Men jag är övertygad om att sjukvården kommer att bli en allt viktigare fråga framöver och det skulle inte förvåna mig om det är en valvinnare 2014. Då ska man ha i minnet att alliansen har styrt i åtta år när det är dags för val.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

1 kommentar:

  1. Så går det när man lägger en massa pengar på regionala byråkrater och politiker utan mervärde.

    Se på Finland som inte har detta onödiga byråkratlager och där sjukvården verkar fungera mycket bättre.

    SvaraRadera