torsdag 14 februari 2013

Högern släckte drömljuset

Foto: layoutsparks.com

Folkets hus i Helsingborg fick igår dödsstöten av högerpartierna. Moderaterna, Kristdemokraterna och Folkpartiet gjorde gemensam sak med SD och drog in det driftsbidrag som ABF har haft för att hålla A-salen öppen. En av Sveriges vackraste A-salar för övrigt och en mötesplats utan motsvarighet i staden. Där har pensionärsföreningar, kulturföreningar och andra föreningar kunnat ha sina medlemsmöten gratis eller till låg kostnad. Det har gett liv och rörelse i stadsdelen Söder. En mycket utsatt stadsdel där butiksdöden nu sprider som som en löpeld. Att Folkets hus nu får nådastöten är som att hälla bensin på brasan.

Helsingborgs Dagblad är inte nådiga i sin kritik mot moderaternas Peter Danielsson. Sören Sommelius skriver skarpt:

"Danielsson styr Helsingborg som om staden vore hans privata vinstdrivande företag. Han och det borgerliga styret drar sig inte för att sparka på utsatta grupper och stadsdelar i Helsingborg. Söder avskrivs som ett ointressant förlustprojekt i sammanhanget. Har vi gettoisering att vänta? Rader av tomma affärslokaler på Söder är illavarslande.
Nedläggningen av Folkets Hus ökar segregeringen i Helsingborg och skadar Söder som innehållsligt mister en av stadsdelens bärande byggnader. Huset lär väl få stå kvar, ombyggt till insatslägenheter eller friskola, men blir inte längre den mötesplats för människor och idéer som byggnaden varit under över ett sekel.
Anslaget på 800.000 till ABF för driften av huset (enligt en tidigare överenskommelse med kommunen) motsvarar ungefär en fjärdedel av vad stan bränner under en vecka på Drömljus, den pågående ljusfestivalen. Att satsa på Drömljus och släcka ner Folkets Hus är kortsiktigt korkat och långsiktigt beklämmande destruktivt."

Just nu pågår precis som Sommelius tar upp något som heter "Drömljus" i staden. Det är en lansering av den vision, kallad "Helsingborg 2035", som staden har plockat fram. Drömljus kostar i runda slängar fem miljoner. För att plocka fram visionen avsattes en miljon. I denna vision talas om den gemensamma staden, den balanserade staden och den pulserande staden. Det talas om inflytande, om delaktighet och om att hela staden ska leva. Beslutet igår strider direkt mot det som man enats om i visionen. Så mycket var alltså den värd. Lanseringsveckan hann inte ens ta slut förrän borgerligheten och dess stödgumma SD slängde visionerna i papperskorgen. Det är långt kvar till 2035.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

3 kommentarer:

 1. Ja Danielsson gör som Gustav lll på sin tid. Sparkar ut den "enkla" kulturen till förmån för finkulturen. Sprätten går på toaletten.........

  SvaraRadera
 2. Ja,vad säger man om detta elände.
  Återigen har Moderaterna lurat Socialdemokraterna i Helsingborg.Söder har länge varit den del av staden som ständigt är satt på undantag,därför är det ett nederlag som känns.
  Ett annat exempel, som också berör samma ämne och värt att nämna, är den planerade kongressanläggningen i centrala delen av staden.Ett påkostat projekt som som visar hur M o S i samförstånd väljer att prioritera de olika stadsdelarnas utvecklingsmöjligheter.Detta sker trots en massiv proteststorm från sannolikt flertalet av innevånarna i Helsingborg.
  Det är snart dags att S sätter ned foten och inser att "långsiktigt ansvarstagande för stadens utveckling över partigränserna" enbart är ett spel, från Moderaternas sida

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att frågan om Ångfärjetomtens användning har utvecklats bra i och med Socialdemokraternas omtag. Dom nya planerna är mycket mer funktionella, vackrare, smälter bättre in i staden, bevarar dom historiskt viktiga miljöerna och framförallt kommer där skapas mötesplatser som är tillgängliga för alla helsingborgare. I Jais (tror det stavas så) förslag finns kaféer och restauranger i bottenplanet. Öppet för alla!

   I fråga om S och M som går hand i hand i stora frågor i stan är jag benägen att hålla med dig om att detta i skenet av dagens utveckling i staden är problematiskt.

   Radera