söndag 24 februari 2013

EU är inte betjänt av nationell egoism

Det italienska valet är igång och om man ska tro dom senaste opinionsundersökningarna så kommer Italien att styras av någon form av mitten-vänsterkoalition framöver. Men mycket är osäkert när italienarna röstar och var det hela kommer att landa går inte med säkerhet att säga ännu. Att valet har stor betydelse är det dock ingen tvekan om. Italiens ekonomiska trovärdighet är en av dom saker som står på spel och om Berlusconi skulle vinna lär det bli stormigt på marknaderna.

Det är också av stor betydelse för EU om vänstern vinner. Skulle vi få en vänsterregering i Italien så innebär det att två av EU:s giganter skulle ha vänsterregeringar. Med tanke på att Labour i Storbritannien också går bra och den tyska valutgången i dagsläget är mycket osäker så kan EU se väldigt annorlunda ut om ett par år. Om Italien blir rött kan man i alla fall börja tala om att högerns hegemoni är bruten vilket inte skulle vara en dag för tidigt. EU måste vara mer än en union för repression mot syd-Europa och för att ständigt försämra löntagarnas position. EU skulle kunna vara så oerhört mycket bättre om man på allvar tog tag i miljöfrågorna, den arbetsrättsliga problematiken och om gemensamma investeringar i jobb och infrastruktur kunde bli det som sattes främst på agendan.

Med tanke på att EU har en sån enorm potential och med tanke på att vi i Sverige har en väldigt god ekonomi så har jag lite svårt för att förstå varför Magdalena Andersson idag uttalar sig i Sydsvenskan om att EU-avgiften skulle vara för hög. Visst kan man resonera om att eftersom pengarna idag går till ett ineffektivt jordbruksstöd så är det fel att skjuta till mer pengar. Men samtidigt så är det ju inte avgiftsnivån som är problemet utan vad pengarna går till. Jag har inga problem med att betala lite extra till EU om pengarna går till att skapa social stabilitet i Grekland så att våra medmänniskor där inte ska behöva samla ved på gatorna och leta mat i soptunnorna. Jag har heller inga problem med att betala mer till EU om pengarna går till att skapa jobb och hållbar tillväxt.

EU är en koloss på lerfötter som behöver förändras och reformeras. Men jag tror inte på att banta kolossen. Snarare ska man se till att skapa en bättre grund för den att stå på och det görs genom att ha en framåtsyftande och utvecklingsinriktad ingång i debatten. Det är givetvis inte svart eller vitt, snarare rött eller blått och jag håller alla tummar jag har för att vi får lite mer rött i Europa redan imorgon kväll då det italienska valet förhoppningsvis kan anses som klart.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar