måndag 11 februari 2013

Det är deras förbannade ansvar

Foto: bakgrunder.se
Ingen har väl missat "Lasagnegate". Findus lasagne innehöll hästkött istället för det utlovade nötköttet och skandalen var ett faktum. Henrik Nyberg ifrån Findus ger den föga betryggande kommentaren kring hälsostatusen på produkterna:

"Vi hade en försäkran från leverantören att det inte rörde sig om något som (är) hälsofarligt för konsumenten. Hade det varit det, så hade det varit ett annat läge. Då hade vi dragit tillbaka produkten från konsumentledet direkt."

Mig veterligen hade man väl fått besked om att det skulle vara nötkött också så dom där garantierna kan man ju fundera på vad dom är värda. Men det som också stör mig något enormt är att Findus nu tycker det är orättvist att dom får skulden för skandalen. Det är ju, enligt deras mening, inte dom som gjort fel. Det här är ett mycket vanligt agerande av våra storföretag i allt fler branscher.

Ett företag frontar, t ex Findus i det här fallet eller NCC i fråga om byggföretag. Det kan handla om att man vinner en upphandling, om att man säljer en slutprodukt eller att man tillhandahåller något annat med sitt namn. Företaget i fråga är i regel seriöst och som sagt, ofta väldigt stort. Företaget har i sin tur underleverantörer. Dessa kan i sin tur ha underleverantörer. Kontrollen (och ofta förhållningssättet till lagen) blir sämre och sämre ju längre ner i kedjan man kommer. I NCC:s fall är Rimec ett välkänt postboxföretag på Cypern som ställer till massor av problem. I Findusfallet verkar det vara en hel rad av olika företag i olika länder som är inblandade.

Den moderna världen ser ut såhär. Företag specialiserar sig, renodlar sin verksamhet och lägger ut allt annat på andra aktörer. Det skapar goda förutsättningar för att det ska gå snett någonstans längs med vägen. Men med det sagt så kan aldrig slutleverantören, eller det som kallas huvudleverantören, frikännas från ansvar. Om jag köper en produkt av Findus så är det Findus förbannade skyldighet att se till att jag får det jag betalar för. Man kan inte skylla på andra företag, man kan inte skylla på prispress och man kan inte skylla på myndigheterna.

I frågan om upphandlingar så går det att göra något åt det här. I Malmö arbetar man med något som kallas "Vita jobb"-modellen där en del i det hela är att göra svarta sektorer vita. Man kan ställa krav på att huvudleverantören är ansvarig för att underleverantörerna lever upp till ställda krav m.m. I frågan om Findus är det svårare. Där är det ett enkelt litet köp som gäller. Med tanke på prispressen inom livsmedelsindustrin och konsumenternas stigande krav på minskade kostnader så blir frågan mer komplicerad. Men det fråntar inte Findus ansvaret.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

1 kommentar:

  1. Känns som en petitess jämfört med deras utsläpp i somras med en enorm fiskdöd i Vegeå som följd.

    SvaraRadera