tisdag 12 februari 2013

Den borgerliga planen

Foto: evriluca.com

Det stormar på högerflanken av svensk politik som bekant. Den borgerliga splittringen känns närmast total. Det bråkas om LAS, om löner, om idéprogram, om skolan, om skattesatser, om miljöpolitik, om invandring, om brott och straff, om a-kassan och nu senast om försvaret. Förra året skulle vara året då allianspartierna fick friare tyglar att profilera sig. I år skulle alternativen konsolideras och logiskt nog ska enigheten vara total 2014. Dessvärre gick ju fjolårets profileringar sådär. KD och C parkerade under fyraprocentsspärren och vore det inte för dessa två partier skulle FP vara det stora krispartiet. FP räddas ifrån krisstämplen endast av det faktum att deras problem är opinionsmässigt grundare.

Men att borgarna bråkar likt en förskoleklass just nu kan ha en ganska enkel förklaring. Om två veckor bjuder Annie Lööf in till omstartsmöte i Maramö och det är nog ingen allt för vild gissning att detta möte kommer att utvecklas till ett föräldramöte. Pappa Fredrik kommer att ta till brösttoner och förklara att nu är det minsann dags att växa upp. Om någon av dom tre små knattarna skulle ha invändningar emot Fredriks dominans så kommer förmodligen pappa att hota med stora stygga (och snåla) Anders. Det finns sannerligen inga pengar till några extravaganta utsvävningar med krigsmateriell, det finns inget politiskt utrymme för några drömska platta skatter och vad gäller Göran Hägglund så gör han helt rätt som fortsätter att hålla händerna på täcket och tiga still. Det kan till och med vara så att pappa Fredrik redan har bestämt vad det ska serveras till söndagsmiddag den andra söndagen i september 2014 och det är ett femte jobbskatteavdrag.

Något annat än ovanstående skulle förvåna mig. Att det kan bjudas på någon småkaka efter maten för att blidka knattarna kan man väl tänka sig men några större förändringar som leder bort från den moderata dominansen har jag svårt att tänka mig. Splittringshotet kommer att malas om och om igen och alla dom tre små knattarna inser i förlängningen faran med detta. Frågan är om viljan till borgerlig regeringsmakt är större än överlevnadsviljan för partierna som sådana. Alternativet, att den borgerliga alliansen spricker, håller jag nästan för uteslutet.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Bloggat: Martin om mer borgerlig splittring
 
Läs mer på SocialdemokraternaInga kommentarer:

Skicka en kommentar