tisdag 19 februari 2013

Dags att vakna regeringen!

Foto: gaybloggen.se
Hallå vakna! Ungefär så skulle man kunna inleda ett samtal om arbetslösheten i Sverige med vår regering. I januari var arbetslösheten 8,4 procent enligt SCB. Enligt Arbetsförmedlingen var arbetslösheten 8,9 procent i december medan SCB räknade den till 7,4 procent. Man kan lugnt konstatera att även om vi alltså går på dom lägre siffrorna så är det riktigt illa. Och om detta talas det väldigt tyst.

Socialdemokraterna gör vad vi kan för att diskutera jobben. Idag presenterades nya förslag kring Arbetsförmedlingens roll och arbetssätt. Matchningen på svensk arbetsmarknad är riktigt dålig och många företag kan inte hitta personal med rätt kompetens. Faktum är att det finns många företag som avstår ifrån ordrar eftersom dom saknar personal. Detta problem har negligerats under alldeles för lång tid. Redan Tommy Waidelich talade om "mismacth" på arbetsmarknaden och blev då hånad som "mismatchs-Tommy" av diverse borgerliga debattörer. Resultaten av denna nonchalans ser vi idag.

Vad som också krävs är förbättrad matchning bland dom som har jobb idag. Många är överkvalificerade men omställningstakten på arbetsmarknaden är för låg. När trygghetssystemen är urholkade vågar man inte ta risken att byta arbete. Istället hänger man kvar vid jobb som man egentligen är överkvalificerad för. Konsekvensen av detta är uppenbar. Den med rätt kompetensnivå stängs ute och massor av kompetens går till spillo eftersom den inte tas till vara högre upp i kompetenshierarkin. Om detta talas det väldigt tyst ifrån högern. Motståndet mot social mobilitet är en stor del av den högerideologi som styr vårt land. Detta eftersom det är tydligt påvisat att social mobilitet kräver mer än bara liberala "lika möjligheter". Det krävs också aktiva statliga åtgärder och där tar ideologin över förnuftet för borgerligheten.

Så man kan som sagt konstatera att regeringen är väl nerbäddad i passivitetens mjuka säng. Att kliva upp och ta ansvar för fattade beslut och landets utveckling är man inte intresserad av.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Bloggat: Monica om arbetslösheten
 
Läs mer på SocialdemokraternaInga kommentarer:

Skicka en kommentar