tisdag 26 februari 2013

Cynisk högerpolitik får mig att må illa

Systemfel hos Försäkringskassan. Det är ett enskilt fall. Det måste ha blivit ett misstag. Har ni hört den förut? Under högerregeringens år vid makten har definitionen av "enstaka fall" förändrats ifrån att gälla just enstaka fall till att handlar om inbyggda "systemfel" där hundratals, tusentals och ofta tiotusentals personer kommer i kläm. Förmenta försök att släta över det hela har gjorts av såväl förra socialförsäkringsministern Cristina Husmark Pehrsson som nuvarande ministern Ulf Kristersson. Men någon riktig vilja att reformera systemet har högern inte visat. Istället vaktar ministrarna sin skapelse likt Kerberos vaktar dödsrikets portar. För faktum är att det hela handlar om liv och död. Varken mer eller mindre.

Cancersjuka tvingas skriva ner sitt förväntade dödsdatum för att få ut pengar ifrån Försäkringskassan. Läkare tvingas skatta sannolikheten för att döden ska inträffa istället för att fokusera på patientens tillfrisknande. Tidsgränser sätts på sjukdomar helt utan förankring i verkligheten. Sjuka människor friskförklaras och kränks när tjänstemän ringer upp och är överlyckliga över att den sjuke har lämnat ersättningssystemet. Folk i behov av ersättning får vänta så länge på sina fullt berättigade utbetalningar att dom drar på sig ekonomiska bekymmer. Det är denna skapelse och detta system som Moderaternas ministrar vaktar och vakar över. Det är detta system som Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna slåss för att behålla.

Kristdemokraterna använde sig av en slogan som löd ”ett mänskligare Sverige” i valet 2010. Ett mänskligare Sverige är alltså det vi ser nu om man ska tro KD. Jag tror inte speciellt många andra än högerregeringen själv håller med om den analysen. Det finns många skäl till varför Sverige behöver en ny regering. Men om jag skulle välja ett enda skäl så är nog förändringarna i sjukförsäkringssystemet det absolut starkaste skälet. Det är så cyniskt, det är så kallt och det är så definierande av högerns människosyn att jag mår direkt illa.Fångar min uppfattning om högerns sjukförsäkringspolitik ganska bra.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!

*****

Läs mer på Socialdemokraterna


 

2 kommentarer:

  1. Efter den inledande kritiken mot regeringens förändringar i sjukförsäkringen togs ett beslut som uttryckligen undantog cancerpatienter från arbetsprövning. Likt förbannat fortsätter försäkringskassan att jaga cancersjuka. Det verkar som att FK lever sitt eget liv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det här handlar ju inte om arbetsprövning. Det handlar om att cancersjuka ska säga när dom ska dö. Att skylla på tjänstemännen går inte. Det är hos politiken ansvaret ligger. I såväl riket som i regionen.

      Radera