![]() |
Foto: staffanstorp.mpbloggar.se |
Om man tillåter sig att spekulera lite så är fakta att SN har "sin" regering vid makten. Det ger ett övertag som LO under långa tider har haft. Om inte avtalsvägen är framkomlig så går man som part förbi förhandlingarna och traskar in med sina krav på Rosenbad istället. Urban Bäckström och Fredrik Reinfeldt må träta om huruvida SN är ett särintresse eller ej. Att Moderaterna i grund och botten är bästa polare med SN är knappast någon statshemlighet och därför behöver inte SN förhandla mer än nödvändigt med LO. Dessutom deklarerade ju Urban Bäckström krig med LO häromveckan med anledning av LO:s förslag om att utveckla välfärden. Så att bryta förhandlingarna är väl bara ett första steg i detta ensidigt deklarerade krig.
För regeringen är fakta att detta inte är något problem heller. Dom har visat att dom menar allvar med att förhandla med parterna, dom har bjudit in LO på ett sätt som förvånat många, Anders Borg har varit pragmatisk och öppen, Kålle berömmer regeringen och Socialdemokraterna har varit delvis bortspelade ett tag. Hur man än vänder och vrider på det hela så har regeringen vunnit på jobbpakten.
Ska man vara konspiratorisk så kan man till och med drista sig till att regeringen kanske har gett SN klartecken att dra sig ur. Den differentierade A-kassan har varit ett av dom bärande benen i Moderaternas så kallade arbetslinje och att tvingas backa ifrån denna position har tagit hårt på självförtroendet. Med tanke på den dogmatiska tron på att sänkt A-kassa skulle ge fler jobb och att jobbskatteavdragen löser arbetslösheten så vore det ju märkligt om Borg verkligen har ändrat åsikt i fråga om dom differentierade avgifterna.
Dom stora förlorarna på att jobbpakten brakar ihop är dom arbetslösa ungdomarna och löntagarna. För dom förstnämnda innebär det att SN kommer att fortsätta driva låglönelinjen ännu starkare tillsammans med Fredrik Reinfeldt. Något som knappast ger jobb i långa loppet För dom senare innebär det en minskad möjlighet till inflytande och påverkan vilket leder till en klart försämrad position. Styrkeförhållanderna på arbetsmarknaden förskjuts återigen till arbetsgivarsidans fördel.
För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
*****
Läs mer på Socialdemokraterna
Vinnare är S, LO har varit duktiga på att tänka mer på S dåliga läge i opinionen än på arbetslösa ungdomar.
SvaraRaderaMånga inom partiet har ju t.o.m. tyckt det varit hemskt att LO ens var med från början i en diskussion nu under en alliansregering...
Förlorare är Sverige.
Vi förespråkar den svenska modellen där parterna på arbetsmarknaden kommer överens om spelreglerna. SN förstör möjligheterna för detta nu och det är bara att beklaga.
Radera