söndag 27 januari 2013

Högerfrakturer på den svenska modellen

Foto: rontgen.com

Facken dignar under inkomstförsäkringen. När A-kassan försämras har många fackförbund tecknat försäkringar för att folk inte ska behöva gå ifrån hus och hem om dom blir arbetslösa. Kostanderna för detta blir givetvis högre per försäkringstagare ju mer utsatt situationen är. Försäkringsbolagen vill undvika risk och är ute efter att tjäna pengar. Det är något helt annat än en solidariskt finansierad A-kassa.

Konsekvenserna av att fackens eget inkomstförsäkringssystem brakar ihop är att många kommer få lägre inkomst vid arbetslöshet. Det innebär att köpkraften totalt sett minskar i samhället. I ett läge när exportmarknaderna sviktar, investeringarna uteblir och inhemsk konsumtion och efterfrågan är det som håller uppe ekonomin så är det vansinne att minska köpkraften. Tvärtom borde stora stimulanser gå ut till hushållen för att dom inte ska tvingas dra in allt för mycket på sin konsumtion. Om det vill sig riktigt illa måste folk börja sälja sina bostäder och med tanke på hur höga bolån många i framförallt Stockholmsregionen har så kan det få långtgående konsekvenser för ekonomin.

Facken är tillsammans med arbetsgivarna ryggraden och skelettet i den svenska modellen. Om inte balansen upprätthålls i systemet kommer frakturer att uppstå och med tanke på att samhället har sparat in på gipset så kommer det att bli rejäla sår och skador. Skador som sprider sig i takt med att kroppen försvagas. Den svenska modellen är hotad på allvar och allt sker med högerns goda minne.

Socialdemokraterna motsätter sig denna utveckling. Genom att bland annat föreslå höjda tak i A-kassan värnar man den svenska modellen. På så sätt bibehålls balansen i vårt land på en allt mer slakande lina.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar