tisdag 8 januari 2013

Dom moderata pajaseriernas Mecka

Alla skolintresserade känner vid det här laget till det numera legendariska styrdokumentet som Moderaterna i Staffanstorps kommun plockade fram förra året. I princip alla ifrån högerregeringens Jan Björklund och Socialdemokraternas skolpolitiske talesperson Ibrahim Bayland till lärarfacken och skolbloggare sågade dokumentet vid fotknölarna. Dom enda som verkar ha uppskattat och tagit till sig dokumentet med emfas är Centerpartiets programgrupp. Det säger en del om hur stolligt dokumentet var. Efter kritikstormen som utifrån staffanstorpska förhållande närmast kan beskrivas som orkanen Katrina så drog Moderaterna tillbaka förslaget för revidering.

Den som satte sina pengar på att den moderata skolröran skulle vara slut i Staffanstorp efter den här historien gjorde i min mening en kvalificerad gissning. I normala fall skulle en kommunledning slicka såren ett bra tag efter att man fått storstryk i styrningen av budgetens största utgiftspost. Men nu pratar vi om en av Sveriges mest moderata kommuner som knappast har gjort sig kända för att agera i linje med vad som kan kallas normalt.

Så skam den som ger sig. Istället hoppade man, ivrigt påhejade av Folkpartiet, på en fight med lärarfacken om avtalen. Alla lärare skulle plötsligt in i semestertjänstgöring. Ferietjänstgöringen, som av många lärare ses som den sista förmånen i yrket, skulle rensas ut eftersom Folkpartiets representant i kommunen har varit lärare en gång i tiden och hon minsann inte tycker att ferietjänst hör hemma på 2000-talet. Sådant hör hemma på 50-talet och då ska man enligt förslagsställare Heléne Öhman (FP) inte ha det i skolan nuförtiden. En väldigt intressant inställning för någon som representerar ett parti vars främsta ambition under tio år har varit att återinföra den repressiva katederskolan med åtföljande prov- och betygshets.

Men åter till Moderaterna. Tidigare KSO* Michael Sandin (M) som numera är regionråd i Region Skåne, mannen som gjort sig känd som fullständigt oanträffbar så fort någonting negativt har inträffat, gick på fullständig kollisionskurs med lärarfacket. Ingen pardon visades och den som inte behagade semestertjänst gjorde sig icke besvär. Men lika hastigt som plötsligt och med en ny KSO på plats så svänger Staffanstorpsmoderaterna igen inför en annalkande lokal storm. Under den nya regimen med Christian Sonesson (M) i spetsen så är det plötsligt andra tongångar och lärarna ska få behålla sina ferietjänster. Vad som ligger bakom svängningen kan man ju fundera på. För lärarfacken är det i alla fall en välkommen seger.

Till saken hör också att Staffanstorpsmoderaterna har lagt ner en skola utan dialog och att man historiskt har sparkat rektorer mot personalens vilja och annat smått och gott. Men för tillfället räcker det med information och vi förbluffas istället över hur ett parti kan vara så veligt och så inkonsekvent trots att man sticker ut hakan så fort en chans ges. Man blir alldeles paff.

*KSO står för kommunstyrelsens ordförande

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar