tisdag 8 januari 2013

Den moderata analysen har nått sitt bästföredatum


Att det just nu pågår lite av ett paradigmskifte inom den globala ekonomiska teorin står klart för den som väljer att titta över kanten i ankdammen Sverige. Om man istället för att lyssna andaktsfullt på Anders Borg väljer att höra vad framstående ekonomer på OECD eller IMF säger, eller för den delen nobelpristagaren Paul Krugman, så kan man skönja en våg av ånger och förändringsvilja. Så sent som igår erkände Olivier Blanchard och David Leigh på IMF att dom hade ”fel” när det gällde den åtstramningspolitik som EU just nu har drabbats av. Mycket pga dom råd som bland annat dessa ekonomer har gett. Konsekvenserna av åtstramningspaketen i Grekland, Portugal och Spanien har gått över styr och där dom teoretiska modellerna har lovat förbättringar har verkligheten visat förödande konsekvenser.

I ljuset av detta är den moderata politiken extra farlig för Sverige. Hela Borgs analys bygger på att spara på välfärdssystemen, skära ner i offentliga utgifter och snåla. Det socialdemokratiska motförslaget handlar om högre investeringsnivåer och förstärkt inhemsk efterfrågan. Vi kommer inte att få någon draghjälp från Europa.

Man kan i ljuset av dessa kunskaper ställa sig frågande till Fredrik Reinfeldt motvilja att faktiskt erkänna att den moderata politiken har nått vägs ände. Fler högerreformer i avsikt att försämra för sjuka, arbetslösa, utrikesfödda, gamla och svaga kommer inte att lösa någon kris. Tvärtom kommer denna medicin bara att göra patienten sjukare och sjukdomen som sprider sig är mycket smittsam. Den drabbar obönhörligt den ekonomiskt starka medelklassen när jobben försvinner pga sjunkande efterfrågan och välfärden urholkas därmed allt mer. Om någon betvivlar detta kan man som sagt bara lyfta näsan över dammkanten och titta på länder som tidigare haft starka offentliga finanser som t ex Spanien. Lägger man därtill att den svenska banksektorn är mångdubbelt större än svensk BNP så inser man snabbt att en liten krusning någonstans i systemet snabbt kan sprida sig och utvecklas till en tsunami.

Allt detta ignorerar dom moderata toppföreträdarna. Allt är lugnt, ingen (som betyder något) har blivit drabbad av några negativa konsekvenser och om någon nu skulle råka komma i kläm så är det inget systemfel utan små olycksfall i arbetet. Hur man kan slå sig för bröstet och tala om ansvar stup i kvarten i skenet av att den bakomliggande analysen har varit felaktig är för mig ett mysterium. Att ta ansvar i dag vore att erkänna sina brister och fel och att därefter göra allt som står i ens makt för att förändra och rätta till dessa. Men av det ser vi ingenting i den moderatledda alliansens politik.

*****

Bloggat: Leine om en djupare kris pga M, Roger fortsätter skriva bra om hur Visita räknar

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar