onsdag 9 januari 2013

Blir detta Reinfeldts egyptier?


Två journalister grips i Ogaden. Den svenska regeringen engagerar sig, alldeles för lite enligt somliga, men under ett års tid diskuteras frågan intensivt. UD och ansvarige minister Carl Bildt pressas och Fredrik Reinfeldt får uttala sig. Till slut kommer dom båda journalisterna hem efter att dom dömts för terrorsamröre och därefter benådats i vad som betraktas som ett lyckligt slut.

Två egyptiska män utlämnas i samarbete med CIA till Egypten där dom åtalas för terrorbrott. Den ene frias, den andre fälls. TV4:s ”Kalla fakta” avslöjar affären 2004 och den blir en nagel i ögat på regeringen Persson under efterföljande år. Göran Persson anklagades för att skylla hela affären på den mördade Anna Lindh och Sverige fick kritik av FN, på goda grunder, för att bryta mot dom mänskliga rättigheterna. Dom båda egyptierna riskerade att utsättas för tortyr, något dom senare också blev, och Sverige borde inte ha agerat som man gjorde.

På hyllan av radarpar kan vi nu ställa dom två svenska medborgarna som åkte till Somalia för att slåss för vad dom ansåg vara rätt. Detta genom att gå med i en organisation som inte är olaglig i Sverige. När dom, enligt vad som påstås, försökte hoppa av den av USA terrorstämplade organisationen så greps dom i Djibouti och skickades därefter till USA. Detta utan att någon större offentlig diskussion hade ägt rum i Sverige, detta utan att regeringen verkar ha kämpat särskilt mycket för att skydda sina medborgares rättigheter och detta trots att dom riskerar att utsättas för tortyr i USA. USA är ett land som använt sig av tortyr upprepade gånger dom senaste åren och att skicka någon som misstänks för terrorsamröre dit är ett nästan bombsäkert sätt att få vederbörande att utsättas för rättslös behandling.

För mig är det mycket märkligt att detta inte verkar ha varit uppe till någon större diskussion på UD. Det är ännu märkligare att UD skickar fram en tjänsteman att sköta snacket när det borde vara något som ansvarig minister på UD, Carl Bildt, borde kommentera omgående. För även om dessa två svenska medborgare har varit med i en organisation som USA inte gillar så kan Sverige och världssamfundet aldrig låta USA tillämpa sina lagar på områden som inte ligger under USA:s jurisdiktion.

För konsekvensen av den nu införda ordningen är att Kina skulle kunna gripa svenska medborgare i Thailand eftersom dom utövar Falun Gong eller för att dom stödjer den tibetanska självständighetsrörelsen. Detta samtidigt som svenska UD inte skulle ha några betänkligheter med och invändningar mot detta. Carl Bildt skulle dessutom inte uttala sig skarpt mot den kinesiska regimen eftersom det är en fråga ”mellan Kina och Thailand”.

Peter Wolodarski uttryckte sig igår på Twitter och sa att ”historien är inte bra” när jag ställde en fråga med paralleller till Egyptensvenskarna. Jag kan inte annat än instämma. Jag vet inte hur långt och djupt det här kommer att gå. Man kan väl utan större svårigheter misstänka att Carl Bildt kommer att klara sig helskinnad även denna gång. Frågan är bara vem som ska få stå med det eventuella hundhuvudet. Den här gången verkar det ju inte finnas någon ”tomhylsa” som man kan avfyra. Kanske är det dags för Ask att gå i elden?

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!

*****

Läs mer på Socialdemokraterna

 

4 kommentarer:

 1. Jag har full förståelse för att oppositionen vill kasta skit på regeringen men någon form av logiskt sammanhang får man väl önska sig? Regeringen Persson *beslutade* att skicka iväg egyptierna medan något sådant beslut omöjligen kan ha tagits i detta fall eftersom personerna inte befann sig i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det handlar inte om att kasta skit Henrik. Det handlar om två svenska medborgare som behandlats fel och om enskilda staters agerande utanför sin egen jurisdiktion.

   Att fallen inte är helt analoga är jag helt överens med dig om. Jag lyfter även fallet Persson&Schibbye som inte heller är helt (edit)analogt med det aktuella fallet.

   Radera
 2. Åker man till Somalia för att slåss för en islamistisk terroristorganisation får man faktiskt stå sitt kast. Min medkänsla för dessa två jihadister är faktiskt helt obefintlig. Den känslan delar jag nog med de flesta här i landet, förutom Sveriges kulturmarxistiska journalistkår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det handlar inte om medkänsla. Det handlar om rättssäkerhet och om att alla ska betraktas som oskyldiga tills motsatsen är bevisad.

   Radera