torsdag 24 januari 2013

Årets miljösämsta och S vägval

Foto: vansterekonomerna.se
Ikväll avslöjas vem som är Sveriges miljömäktigaste. Men redan nu på eftermiddagen gick tidningen Miljöaktuellt ut med vem det inte lär bli. Dom sammanställer till och med en svart lista. Listan kan ni hitta här.

Några av politikerna är självskrivna. Samtidigt tycker jag nog att listan är lite väl snäv. Att oppositionen får klä skott fast man inte sitter vid makten är ju sådär och att miljöminister Lena Ek (C) inte är med på den svarta listan är för mig en stor gåta. Under Centerpartiets ledning har miljöpolitiken i det här landet gått tillbaka och vem bär ansvar för den miljöpolitiska utvecklingen om inte Lena Ek?

Men jag ska vara ärlig. Vi kan nog alla till mans fundera lite på hur vår socialdemokratiska miljöpolitik utvecklats. Det finns två dominerande linjer i partiet. En linje som menar att tillväxten inte är något problem och en linje som menar att tillväxten är ett problem. Att enas om vad tillväxten de facto ska stå för, om dagens definition på BNP-tillväxt är tillräcklig, det är kanske den allra största utmaningen. Som bekant har många partidistrikt efterfrågat grönare skrivningar i partiprogrammet och jag antar att miljö- och klimatpolitiken kommer att ta upp mycket tid på kongressen i vår.

Personligen tror jag att en diskussion om tillväxtens innehåll skulle göra vårt land gott i allmänhet och vårt parti i synnerhet. För som vi i Skåne skriver i vårt remissvar till partiprogrammet så är det dags att börja tala klarspråk i den gröna politiken. Jorden har begränsade resurser. Dessa kommer inte att vara i evigt och tills vi har kommit på ett sätt att producera materia så lär vi få hushålla med dom resurser vi har. Då kan man inte slänga en hel Iphone bara för att batteriet är trasigt.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Bloggat: Göran om att IF Metall tar saken till domstol
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar