torsdag 13 december 2012

Tummen sitter helt klart fast

Sverige går inte med i bankunionen och det tycker jag är bra. Jag argumenterade för detta redan för ett år sedan och då tog det inte lång tid innan majoriteten av borgarna och somliga partikamrater kritiserade ens ståndpunkt. Men jag är inte bitter. Jag är bara glad. I alla fall för den saken.

En sak som jag däremot inte är glad för är att vi nu riskerar deflation i Sverige. Eller om man ska vara riktigt petig så har vi deflation. -0,1 procent i inflationstakt borde ju i rimlighetens namn kallas deflation eftersom en takt på 0,1 procent hade kallats för inflation. Med tanke på att vi har en extremt stark krona och att exportmarknaden har havererat så är ju deflation det sista vi behöver.

Vad som inte heller gör mig glad är att vi har 8,1 procent arbetslösa i landet. Över 400 000 personer går utan jobb och inte lär det bli bättre efter nyår. Varslen duggar tätt, nästan 10 000 bara i november, och från regeringen är det knäpptyst. Någon tilläggsbudget är det inte tal om, infrastrukturdebatten är glödhet men satsningarna är lika kalla som Helsingborgsvädret och som sagt, våra exportmarknader är nere på eller närmar sig 30-talsnivåer.

Den frågan som gnager i mitt huvud är "vad vill regeringen"? Tänker dom sitta lugnt i båten fram till 2014-15 och därefter pumpa ut pengar till landsting och kommuner eftersom man räknar med en återhämtning i omvärlden då? En sådan politik är lika cynisk som den som borgerligheten här i Helsingborg bedriver i hemlöshetsfrågan. Där kommer en strategi arbetas fram, vilket är bra, men tills den strategin är klar och implementerad så får dom hemlösa snällt vänta. Var god dröj med andra ord.

Regeringen är svag. Det är helt klart. Att leda ett land i kris samtidigt som man inte har egen majoritet i riksdagen fordrar ledarskap och ansvarskänsla. En passiv regering tyder bara på att dessa egenskaper saknas hos ledningen. Reinfeldt borde sträcka ut en hand snarast möjligt och be någon av oppositionspartierna att greppa den för att om möjligt dra upp landet ur den kris som vi de facto befinner oss i. Men Reinfeldts tumme verkar vara uppstoppad någon annanstans och sitta fast väldigt hårt. Så några utsträckta händer lär vi inte få se på länge.För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Bloggat: Martin på ämnet, Roger om gårdagens stora välfärdsnyhet, Göran om PPM. Jan sågar Mats Edman
 
Läs mer på Socialdemokraterna


3 kommentarer:

  1. Märks inte att det är deflation. PRO:s matkasseundersökning visade att denna blivit ca 3% dyrare och de kommunala fastighetsbolagen fortsätter höja hyrorna med ca 2%.

    SvaraRadera
  2. Läste informationen du länkade till och den största anledningen till den låga inflationstakten är sänkta räntekostnader för bostadslånarkollektivet pga att Riksbanken sänkt styrräntan. Det innebär alltså att Riksbanken bör höja räntan så det blir dyrare att låna för att få upp inflationen.

    SvaraRadera
  3. En summering är alltså att om du är bostadsägare upplever du deflation genom lägre kostnader men för övriga gäller inflation dvs ökade kostnader.

    SvaraRadera