fredag 28 december 2012

Ombud på kongressen och tre frågor

Jag har tillsammans med 34 andra kamrater blivit vald till att representera Skåne som ombud vid partikongressen i vår. Jag tackar givetvis stort för det förtroendet och ska göra allt jag kan för att förvalta det på bästa sätt. Nu börjar ett tufft arbete med att läsa in sig på handlingarna, besöka grundorganisationerna och träffa dom övriga ombuden för att mejsla fram Skånes inställning till dom olika frågorna.

För egen del är det framförallt tre områden, förutom partiprogrammet och organisationsutredningen, som intresserar mig:

1. Jobben och ekonomin. Skulle väl i och för sig kunna kallas två områden men dom hänger ihop. S måste ha en offensiv ekonomisk politik där gamla sanningar ifrågasätts för att vi ska kunna nå den fulla sysselsättningen. Jag tror inte att "vinna makten med ord för att därefter förändra" är rätt metod. Vi måste våga vara offensiva och framåt även i opposition. Då kan vi inte köpa Anders Borgs paket bara för att det är lättast så. En omläggning av den ekonomiska politiken är också en förutsättning för att stimulera tillväxten av nya jobb och nya jobb är precis vad vi behöver. Vi kan jobba med utbudssidan av arbetskraften hur mycket vi vill. Om inte efterfrågan finns där är det ett spel för galleriet.

2. Idrottsfrågor. För mig är idrotten lika viktig som kulturen. Det behövs en stor diskussion kring hur idrotten kan spela en större roll i vårt samhälle och hur vi behåller den svenska idrottens unika särprägel. Det ideella föreningslivet är ett av Sveriges starkaste och mest kännetecknande varumärken och är det något som bör värnas i det här landet så är det den saken.

3. Vinstuttag i välfärden. Som bekant så anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas. Partistyrelsens motionssvar från tidigare i höstas är en bra utgångspunkt. Men kvalitétsfrågan måste breddas. Det går inte att tala om verklig kvalité om man i samma andetag menar att det är helt ok att skattepengar som ska gå till kvalitén för brukarna istället åker ner i fickorna på aktieägare. Pengarna ska gå till verksamheten och inget annat. Där måste vi sätta ner foten rejält.

Detta är dom tre områden som jag brinner främst för. Men ni som följer mig vet att jag är tänd på det mesta inom politiken och jag bangar inte att ge mig in i debatter om kriminal-, utrikes-, utbildningspolitik eller vad den nu än må vara. Mitt problem är snarast det att jag måste begränsa mig. Men det är ett ganska angenämt problem som jag nog ska kunna hantera. Har ni tankar och idéer om kongressen får ni gärna dela med er av dom till mig. Skriv ett mail eller hör av er på annat sätt. Återigen, tack för förtroendet.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar