tisdag 25 december 2012

Mer resurser till välfärden för att garantera vinsterna?

Har ingen större blogginspiration just nu så jag ska bara skänka en liten tanke till er läsare. Annelie Nordström, ordförande i Kommunal, går ut titt som tätt och vill diskutera kvalité i välfärden istället för utförare. Hon driver att välfärden behöver mer resurser för att höja kvalitén. I detta har hon helt rätt. Men att hon inte ser vinstuttag som ett resursslöseri, att befintliga resurser hamnar i fickorna på kapitalister istället för att gå till verksamheterna, till personalen och till brukarna, är för mig mycket märkligt. Om man nu är för mer resurser till välfärden måste ju steg ett vara att se till att alla pengar som vi idag satsar på välfärden stannar i välfärden. Annars hamnar man i en position där vi måste skjuta till mer pengar för att garantera vinsterna och då har man kommit långt bort ifrån ett löntagar- och brukarperspektiv.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

6 kommentarer:

 1. Hon är fenomenal i att faktiskt vilja diskutera det enda som är intressant. Vi har redan konstaterat att vi skall hantera och säkerställa vinstmissbruk - men vi har bestämt att vinsterna inte i sig är problemet. Det är inte ett större problem än det maktmissbruk som ligger i att höja skatterna UTAN att man säkerställt att verksamheten är kontrollerad och säkerställd att syssla med det den skall syssla med. Titta bara på avtalen för inköp av material till ett landsting som ett exempel. Hon företräder dessutom landets enda riktiga arbetare om vi skall använda gårdagens definitioner. Jag tycker hon har fel om LOV men jag är otroligt imponerad av både undersökningens resultat och den kraft och det mod hon uppvisar i våra kretsar.
  God Jul på dig

  för övrigt anser jag att mångfald stärker utfallet i vård och omsorg och att vinst i sig inte är ett problem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att förbjuda vinstuttag innebär inte likriktning. Snarare skulle det innebära ökade möjligheter för ickevinstdrivande aktörer att konkurrera om brukarna.

   Jag tror inte att man kan skilja på frågan om vinstuttag och frågan om kvalité. Vinstuttagsfrågan ÄR kvalitétsfrågan.

   Radera
  2. Hur menar du då Ola? Att vinstuttagsfrågan och Kvalitetsfrågan är samma sak? Kvalitetsfrågan och utbudet - lika över hela landet - är det enda som är intressant . jag förstår inte hur du kan räkna kvaliteten i korta vårdköer, nöjda kunder inom akutsjukvården, äldreomsorgen som samma sak relaterat till om ex.v Familjeföretaget kan ta ut en vinst på det dem levererar? Alla leverantörer skall dock ha exakt samma villkor och basen som Kommunal har kommit fram som ett utmärkt förslag på att hämma oresonlig vinst är konstruktiv.

   Radera
  3. Vinstincitamentet påverkar givetvis nivån på kvalitén. Om dom pengar som tas ut i vinst hade satsats på att anställa fler personer, köpa in bättre produkter eller ha fler utbildningar för personalen så skulle kvalitén öka. Därför är vinstfrågan en del av kvalitétsfrågan.

   Radera
 2. Och dina kollegor i Malmö Arbetarekommun vill att SAP ska slå fast vilka sektorer av samhället där SAP inte tillåter kommersiell verksamhet. Inte dåligt av ett 30+ parti att själva bestämma vad som ska vara förstatligat. Din Skåne-kollega Jan Andersson brukar alltid framhålla att ju närmare SAP kommer V-synpunkter desto mer förlorar man i väljarröster. Aldrig tänkt på det? Dogmatisk socialism är kanske inte den mest efterfrågade ideologin på marknaden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina kamrater i Malmö har lagt en motion som även jag har lagt i Helsingborg. Jan är ordförande i Hbg AK och motionen är AK:s egen. Och jag tror inte på fundamentalistiska idéer om att hela samhället ska vara föremål för en marknad. Att kalla en anti-Friedmansk ståndpunkt för dogmatism är knappast seriöst.

   Radera