fredag 21 december 2012

Leklandsdirektör Lööf

Aftonbladet "avslöjar" att det pågår kraftiga interna diskussioner i Centerpartiet. Anledningen uppges vara förslaget till nytt idéprogram som har varit på tapeten under den senaste veckan. Totalt skolflum, fri invandring och diverse andra stolligheter har varit föremål för häftiga debatter både inom C och utanför partiet. Att nu centerrörelsen ryter till är föga förvånande och, i mitt tycke, mycket hälsosamt. Det visar det som vi alla redan visste, nämligen att det finns en och annan sund centerpartist kvar där ute i myllan som inte alls ställer upp på den lööfska doktrinen.

Partiet har som bekant blivit allt mer präglat av en nyliberalism som får sin näring ifrån Stureplan och Margaret Thatcher. Annie Lööf hymlade aldrig med vad hon tyckte i grund och botten när hon blev vald till partiledare. Sen att hon försökte tona ner vissa drag är en annan femma. Lööf älskar Thatcher och så var det med den saken. Så vad centerpartister runt om i landet hade förväntat sig kan man ju undra. Varudeklarationen var ju tydlig så antingen var det naiv tro på fagra löften som gjorde sig gällande eller så var det helt enkelt bristande kunskap om vad nyliberalismen gjort i världen som var fallet. Hur det än ligger till med den saken så står man nu här, ett år och nio månader innan valet, och har en partiledare som under året har hanterat spritfester på skattebetalarnas pengar, som har tappat procentenheter i opinionsmätningarna och som vill göra om Sverige till den politiska motsvarigheten till Skara Sommarland.

Frågan är vad Centerpartiet ska ta sig till. Om Lööf hade varit partisekreterare hade man kunnat byta ut henne. Hennes situation påminner inte så lite om Sofia "Bagdad Bob" Arkelstens prekära läge efter rösträttsdebaklet. Men Lööf är partiledare, en relativt nytillträdd sådan, och då är det betydligt mycket känsligare att göra ett skifte. Samtidigt rinner tiden ut för Lööf. Om inte hennes förtroendekurva börjar vända uppåt snart så kommer hon och hennes parti att gå in i valrörelsen med en enorm uppförsbacke och med tanke på att Centerpartiet under hösten har legat under fyraprocentsspärren i ett antal mätningar så är situationen närmast att betrakta som kritisk.

Jag har tidigare skrivit att jag inte tror att KD och C kommer att åka ut ur riksdagen 2014. Moderata stödröster kommer att rädda KD. Lojala centerväljare, som markerat mot ledningen i mellanvalsperioderna, kommer att rädda C. Men för att ovanstående ska inträffa måste båda partierna ligga rimligt nära fyraprocentsspärren och med en Annie Lööf vid rodret så är risken överhängande att C fortsätter sin djupdykning. Var det någon som som sa Eskil Erlandsson?

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar