torsdag 6 december 2012

Jag har läst dom fyra första kapitlen i "Amatören" av Rasmus LeneforsMin pol.sek-kollega i Uppsala, Rasmus Lenefors, har skrivit klart sin debutroman. Boken heter "Amatören" och är en politisk thriller. Jag brukar inte läsa thrillers och deckare, jag är mer en "faktabok"-kind of guy, så jag blev glad när Rasmus lät mig läsa dom fyra första kapitlen i hans bok.

Boken inleds med en presskonferens där stjärnskottet Robin Kvist blir satt på valbar plats till EU-parlamentet. Kvist har gjort sig känd som en miljöförkämpe och han har bland annat pressat den republikanske presidentkandidaten John McCain med sina skarpa frågor. Att han nu med all säkerhet kommer att väljas in i EU-parlamentet är en stor sensation. Haussen runt Kvist är total. Men från presskonferensen kastas läsaren ut i skogen, till en enslig stuga i ödemarken, och ett brutalt mord. Man kan inte annat än undra vad detta har med den karismatiske Kvist att göra och lässuget växer sig självfallet starkare.

Jag är som sagt inte thrillerkillen men jag gillar inledningen på "Amatören". Det politiska språket är klockrent, Rasmus vet vad han pratar om och han kan "tugget". Hans beskrivning av den rent ut sagt störiga PR-killen, som i historien förmodligen bara är en obetydlig parentes, är mycket träffande och man riktigt känner hur dryg den snubben är. Att lägga sig vinn om sådana detaljer är bra och viktigt för läsupplevelsen och jag gillar ansatsen. Sen är jag kanske inte så exalterad över ett mord i skogen men att knyta ihop det med Kvist och den sylvassa frågan på presskonferensen om Kvists svagheter tål offentlighetens ljus gör att jag blir sugen på att läsa vidare.

Språket är lätt och kvickt. Det är korrekt i det politiska språkbruket och det gillar en formalist som jag. Om Rasmus lyckas fånga dramatiken i hela boken kan jag inte säga men det är onekligen en lovande början. Jag kommer personligen att läsa hela boken så fort jag har möjlighet och jag kan inte annat än välkomna Rasmus ambitioner att skriva politisk skönlitteratur. Sen om hans skildringar kommer att hjälpa eller stjälpa oss i vår strävan efter att locka fler till politiken kan man ju bara spekulera i.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
 Bloggat: Martin har också läst boken
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar