måndag 10 december 2012

Inte speciellt smickrande men lika bra att skriva om det

Sajten "Avpixlat", som är en sajt nära knuten till Sverigedemokraterna, uppmanar idag folk att söka upp hemadressen till journalister och politiker för att filma dessa i hemmiljö. Lämpligheten i detta har bloggen "Inte rasist men..." redogjort för på ett mycket bra sätt så att kommentera den saken tänker jag inte spilla tid på. (Du hittar redogörelsen här).

Istället tänker jag bjuda på ett inte helt smickrande klipp på mig själv som jag hittat på Youtube. Folk rotar ju fram all möjlig skit om en på nätet och då kan jag lika gärna bjuda på det själv. Jag har inget att dölja och jag står för det jag har gjort.

Bakgrunden är den att jag vikarierade som lärare 2006 och en elev smygfilmade mig när jag blir arg under en geografilektion. Jag hade gett klassen tre minuters rast eftersom dom var väldigt stökiga och jag trodde att det skulle lugna ner dom. Men jag misstog mig och framförallt en tjej fortsatte att springa runt, som en jojo, i klassrummet även efter rasten. Mitt tålamod tog då slut och jag blev arg.Man kan ha många invändningar mot mitt agerande. Man kan också fundera på hur mycket en lärare ska tåla. Det tog rätt lång tid innan jag fick kännedom om att jag hade blivit filmad och när det väl kom fram tog jag det mest som en kul grej. Jag skrattade och snackade med killarna som hade filmat mig. För mig är (och var) det ingen stor grej. Dock bad jag dom att inte lägga ut filmen på nätet vilket dom ju, helt uppenbarligen, struntade fullständigt i.

Jag blev arg, eleverna var oerhört jobbiga men vi gick vidare. När en film väl är inspelad är det inte mycket man kan göra för att hindra spridningen av den i dagens läge. Man får förlika sig med detta. Samtidigt blir man rätt beklämd när man gör en sökning på Youtube på lärare som blir smygfilmade. Det är inget kul att se hur stressade och utsatta lärare blir arga på elever som beter sig illa och som inte bara beter sig illa där och då utan som också väljer att spela in lärarens utbrott. Kränkningen är enorm och som bekant är den evig. När något väl har hamnat på internet är det i princip omöjligt att få bort det.

Slutligen kan man konstatera att jag jobbade kvar som lärare fyra år. Jag jobbade bland annat med stökiga killar och tjejer som behövde en hjälpande hand för att klara av skolan. Jag fick oerhört mycket respekt av eleverna eftersom jag alltid sa ifrån och alltid visade vad jag tyckte om deras beteende. Jag tror på rak kommunikation, jag tror på att man måste vara ärlig och jag tror på att visa känslor. Många elever känner sig isolerade, ensamma och utsatta. När någon då visar känslor och sätter gränser så skapas ett förtroende. Barn behöver ramar att hålla sig inom, att testa sig själva emot, för att lära sig var gränserna går. Sen blev kanske jag lite för arg, vad vet jag? Och om någon nu tycker att jag var för auktoritär i mitt sätt mot eleverna så kan jag ju i alla fall luta mig tillbaka på att jag röstade på Folkpartiet och dess skolpolitik i riksdagsvalet 2006. Sen kom jag på bättre tankar och gick med i Socialdemokraterna.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

5 kommentarer:

 1. Jag gillar verkligen din uppriktighet. Du borde varit rådgivare åt Juholt gällande hans juholk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Henrik. Med min bakgrund och mina erfarenheter så är det lika bra att redogöra för hur det ligger till när det blir aktuellt. Och nu dök det här klippet upp och då är det ju bättre att föregripa än att föregripas.

   Radera
 2. Känns helt fel när en lärare som de facto får anses vara en icke offentlig person filmas och läggs ut på nätet mot sin vilja. Däremot politiker som är offentliga personer anser jag kan och bör publiceras obehindrat.

  Sen vet jag inte om ditt partibyte kan anses så fantastiskt lyckat. FP eller S får väl emellertid anses vara de två enda gångbara alternativen i dagens svenska politik. Du kunde t.ex. representerat KD, SD eller V vilket hade varit väldigt mycket värre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När detta filmades var jag inte aktiv politiker om jag minns rätt. Jag gick med i S sommaren 2007 och fick mitt första uppdrag 2008. Så det var helt och hållet i lärarrollen som jag blev filmad.

   Kul att du tycker S eller FP är alternativen. Jag får hoppas på att jag kan ge dig skäl att välja S när det är dags. :)

   Radera
 3. Du missförstod mig. Jag menade att den som filmade dig i egenskap av lärare och laddade upp filmen på nätet utan ditt medgivande gjorde fel. Däremot är det en helt annan sak med yrkespolitiker.

  Känns i nuläget som ett val mellan pest eller kolera med fortsatt moderat bidragspolitik för välbeställda i form av ROT och RUT oavsett valresultat 2014. Hade hoppats på att S skulle inse att svensk skattepolitik behöver harmoniseras med resten av Europa vilket innebär att alla sådana här bidrag ska bort. Fastighetsskatten återinföras samt ränteavdragen successivt avvecklas. Tyvärr verkar man inte våga tänka i nya banor utan kör på med nästan samma politik som regeringen.

  SvaraRadera