måndag 3 december 2012

Inte helt trovärdigt

Isabella Löwengrip, aka Blondinbella, ska lära unga tjejer att ta större ansvar för sin ekonomi. Detta genom att driva "sparalinjen" istället för "slösalinjen". I all välmening vill Bella lära tjejer att bli bästa vän med sin budget. Hon ska också lära tjejer att hantera sin impulsivitet och sitt köpsug. Gott så, inget fel i det. Givetvis ska man hålla sig inom budget och alla vet ju att det kan vara svårt ibland.

Det ironiska i det hela är att Bella har en budget som är lite större än andras. Dessutom är hon väldigt impulsiv själv. Hon är faktiskt så impulsiv så att hon "spontanköpte" två lägenheter härförleden. Inte bara så att hon spontanköpte en, utan två(!) lägenheter. För som hon själv säger "så är det bara sån hon är och livet blir riktigt roligt när det händer saker". Jo tack. Det är sant. Problemet Bella är bara att om man har en budget som klarar av två lägenhetsköp, helt spontant, så är man kanske inte den som har bäst insikt i hur det är att ha en lite mindre budget och hur man klarar sig att hålla sig inom den.

Det ligger också ett litet trovärdighetsproblem i att man själv på sin blogg kränger konsumtionsprylar i direkta blogginlägg för hundratals kronor samtidigt som man vänder sig till folk som nog har en lite annan iställning till värdet på en hundring. Ok om det var lite enkel passiv reklam i någon banner men att skriva i sina inlägg att "det här bör du köpa" är något annat. I alla fall om man har som ambition att försöka få folk att konsumera mindre vilket ju Bella trots allt implicit vill med sina ekonomitips. För unga tjejer är en väldigt bred grupp. En stor grupp inom gruppen unga tjejer är dom ensamstående mödrarna eller dom arbetslösa tjejerna. Att med stort leende berätta för dessa att budget ska hållas och att det är så kul att spara, när man själv köper två lägenheter bara sådär, är kanske inte helt lyckat. Det sista någon i en sådan situation behöver höra är förmodligen att "du borde spara och håll din budget".

Bellas trovärdighet i den här frågan är väl ungefär lika stor som om Saudiarabiens kung skulle bege sig ut på föreläsningsturné om hur man främjar demokratiutveckling genom att investera mer i elbilar.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar