tisdag 18 december 2012

Hur tänkte M här?

Borgarna slåss inbördes om förtroendet i skolfrågan. Centerpartiet är ute och halkar i slasken ordentligt, Folkpartiet är på ett sluttande plan och Moderaterna ser en chans att vinna förtroende. Frågan är bara hur taktiken egentligen ser ut. Hur tänker dom borgerliga strategerna när M klampar in på det enda område där ett annat borgerligt parti har ett riktigt, om än fallande, högt förtroende?

Med KD på fallrepet sedan länge och C balanserandes på slak lina är Folkpartiet den enda borgerliga bojen som kan hålla Moderaternas regeringsdrömmar vid liv. Att M skulle vinna ett val själv, utan sina tre små knattar, är osannolikt. Sen kan Reinfeldt snacka hur mycket han vill om statsbärande hit och dit. Reinfeldt behöver KD, C och FP. Varför ger han sig då in på Folkpartiets enda fråga?

Jag tror att M:s strateger har gjort analysen att FP är så pass starka i skolfrågan att det inte skadar dom om M också bryter in i den frågan. Man tänker sig att summan av två starka skolpartier ska bli mer än dubbelt så stor som var och en för sig själv. Alternativet skulle ju vara att M faktiskt tänker sno frågan ifrån FP och då begriper jag inte alls hur dom har tänkt.

För vad ska FP i så fall gå till val på? Det enda kortet i övrigt som FP har är ju det slaskiga, bruna kortet och även om FP har lyckats knipa röster i välrörelser förr genom att spela det spelet så vore det vansinne att göra det 2014. En valrörelse som handlar om dom bruna frågorna skulle inte gynna alliansen.

2012 skulle vara året då småpartierna i alliansen fick profilera sig och sticka ut. När man summerar denna kampanj har C sjunkit under fyraprocentsspärren i många mätningar, KD har parkerat där under och FP närmar sig. Strategin har alltså gått helt åt pipsvängen. Men det är långt kvar till valet så vi får väl se vad som händer. Intressant ska det bli att följa i alla fall.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Bloggat: Roger om jätten Gluff Gluff, Jan om magistern, Leine vill skicka julkort
 
Läs mer på Socialdemokraterna 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar