onsdag 12 december 2012

Heltid som rättighet måste ingå i en fungerande arbetslinje

"Heltid en rättighet, deltid en möjlighet". Under den parollen har S drivit sin politikutveckling i kommunerna. I Nynäshamn infördes det med stora vinster. Sen ska erkännas att det varit trögt på många håll men strävan och ambitionen finns där. Det motioneras friskt runt om i landet i frågan och som AiP (nr 47 2012) kunde visa är det gott om borgerliga kommunledningar som har sagt nej. I många av dessa ledningar har blivande statsråd suttit. Statsråd som när dom blivit rikspolitiker plötsligt hyllar rätten till heltid.

Man kan tjäbbla politiskt om frågan. Men för hundratusentals människor är det mer än en ideologisk diskussion. För dessa handlar det om ekonomi, om livskvalité och om hälsa. 100 000 svenskar, av dom en majoritet kvinnor, tvingas ner i arbetstid eftersom inte samhället klarar av att ta hand om deras föräldrar och äldre anhöriga. I välfärdslandet Sverige måste folk minska sin arbetstid för att sköta uppgifter som välfärden förväntas ta hand om. I takt med att den här typen av välfärdstjänster krackelerar och när arbetslösheten stiger så ökar också misstron mot samhället.

Att ha ett jobb som man trivs med och att ha en arbetstid som ger en tillräckligt god inkomst är en av dom grundläggande förutsättningarna för att en människa ska kunna förverkliga sig själv. En hållbar arbetslinje är en arbetslinje som strävar efter full sysselsättning inte bara i retoriken utan även i praktiken. För att nå dit kan måste vi ha en väl fungerande välfärd som gör att människor kan arbeta heltid eftersom vi vet betydelsen av antalet arbetade timmar för ett lands välstånd. Att sen välfärden i sig skapar jobb är egentligen bara en lycklig bieffekt.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar