Det verkar nästan så. Dom avdrag som är genomförda försvaras med näbbar och klor oavsett effekter och framförallt dom borgerliga småpartierna tävlar i att vara mest kreativ när det gäller att komma på vad man ska kunna få tillbaka pengar på. Det är läxhjälp, bartenders, gåvor, inneboende, gå ut med hundar m.m. Hela den borgerliga idédebatten, som visserligen mest brukar handla om skattesänkningar, har gått in i en slags avdragsspiral där lycka ligger i nästa avdrag.
Jag tycker att detta är ett svaghetstecken för borgerligheten. När dom stora skattesänkningarna inte är möjliga, ett femte jobbskatteavdrag ligger förmodligen en valrörelse bort, så blir det istället till att ratta på avdragsknappen. För helheten i skattesystemet är detta en mardröm. 1990-91 års skattereform syftade bland annat till att göra skattesystemet lättbegripligt och stringent. För varje avdrag eller särmomssänkning så slås denna önskan allt mer i spillror. Idag är skattesystemet, och det är givetvis inte bara borgarnas fel, ett virrvarr av obegripliga justeringar, sänkningar (och höjningar) som inte tjänar mer än ett kortsiktigt politiskt syfte. Att främja hållbarhet och tillväxt är knappast poängen.
Det vore uppfräschande med lite borgerlig idédebatt som tog avstamp i lite mer långsiktiga och ideologiska diskussioner. Men jag antar att partier runt fyraprocentsspärren gärna letar efter en quickfix. För KD tjänar säkerligen fastighetsskatten som en våt filt kring förslagen. Det som funkade 2006 måste ju funka 2014. Det gäller bara att hitta vad det är som funkar.
För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
*****
Läs mer på Socialdemokraterna
Vet inte om S är mycekt bättre som vidhåller ROT och RUT med motiverigen att dessa s.k. reformer blivit "populära". Man kan ju tycka att någon borde inse problemet med att allmänna skattemedel används för att subventionera tjänster i ineffektiva myglarbranscher istället för att bara föra kortsiktig populistpolitik.
SvaraRadera