tisdag 4 december 2012

En sorgens dag

Igår dog en holländsk fotbollsdomare efter att han hade blivit misshandlad av spelarna i ett ungdomslag. Han hade blivit förolämpad under matchens gång och domaren blev sedan påhoppad efter matchen av en handfull ungdomar. Han sökte sjukvård under kvällen och avled senare av sina skador. Mina tankar går givetvis till den avlidnes familj.

För mig som gammal fotbollsdomare är det här oerhört tragiskt. Jag vet vilken tuff miljö det är ute på planerna och jag har kollegor som blivit misshandlade på planen. Själv har jag blivit utsatt för kränkningar och förtäckta hot. Jag dömde relativit högt upp i seriesystemet där den här typen av incidenter var väldigt ovanliga men när man började sin karriär bland ungdomslagen var det ofta tufft.

Man kan alltid skylla på enskilda individer när sådant här inträffar. Killarna som sparkade ner domaren är ett gäng rötägg som ska få stå till svars för det dom har gjort. Klubben måste ta sig själv i kragen och fundera igenom vad dom har gjort för att hjälpa killarna. Det är ju knappast så att det är första gången som dom skyldiga visar aggressivt beteende på eller utanför plan. Om det vore så är det i det närmaste unikt. Även fotbollsförbundet måste fundera igenom om dom har gjort för att stävja våld och hot inom den holländska fotbollen.

Fotbollen måste rannsaka sig själv. Men det får inte lov att stanna vid fotbollen. Att sådant här inträffar är ingen isolerad händelse på en idrottsplats någonstans på en enslig ö. Fotbollen är en del av samhälle och det som händer på planen speglar på många sätt det som händer utanför. Killarna och tjejerna tar med sig samhället in på den idrottsliga arenan och det som händer där är inget annat än en värdemätare på hur samhället mår. Att det holländska samhället, med starka främlingsfientliga krafter, är ett tufft samhälle råder det nog inget tvivel om.

Jag hoppas att denna typ av händelser aldrig någonsin ska inträffa igen. Dessvärre hyser jag föga tro på att så skulle bli fallet. Det är en sorgens dag för fotbollen.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

1 kommentar:

  1. Helt riktigt. Jag anser att de ansvarslösa nederländska medierna dessutom förvärrar den redan tidigare utbredda rasismen, islamofobin och nazismen, då de framhäver sådana helt ovidkommande detaljer som GM-trions marockanska härkomst.

    http://www.telegraaf.nl/binnenland/21128364/__Wat_een_kutvoetbal__.html


    „Na het laatste fluitsignaal gaven vrijwel alle spelers de scheidsrechter een hand om hem te bedanken voor de leiding. Alleen de drie Marokkaanse spelers van Nieuw Sloten liepen naar onze grensrechter, trokken hem naar de grond en begonnen op zijn hoofd en nek in te trappen”, reconstrueert voorzitter Marcel Oost.

    Domarens sista ord "Wat een kutvoetbal" betyder i stort sett "Fy fan för fotboll". "Kut" är benämning på det kvinnliga könsorganet, och kan användas som förstärkande epitet - jfr svenskans "skit".

    SvaraRadera