lördag 22 december 2012

Borg(ar) det här för ett stjärnfall lagom till jul?

Jag antar att det är julen som gör sig påmind i den socialdemokratiska bloggosfären. Detta med tanke på att Anders Borgs helomvändning kring den svenska konjunkturutvecklingen inte har renderat särskilt många inlägg. Alliansfritt, Roger och Martin har skrivit vars ett men i övrigt är det ganska tyst. Nu tänker jag givetvis inte göra anspråk på att ha svept igenom hela S-bloggosfären men i alla fall bland dom jag brukar läsa är det tyst.

Däremot är det inte tyst i media och på många sätt är det betydligt bättre. Att vi i S-bloggosfären skriker oss hesa om Borgs brister och fel är det nog rätt få som bryr sig om. Hade någon däremot gått ut och sagt att Borg var tidernas bästa prognosmakare hade det förmodligen väckt en del uppmärksamhet. Men när medias tunga kanoner börjar tala om trovärdighetsproblem för Borg, då är det något som kanske börjar hända i den svenska politiska debatten.

Mats Knutsson på SVT, som knappast kan anklagas för att vara en stor Borgkritiker, säger såhär under rubriken "Budgeten var ett luftslott":

"Finanskrisen som startade 2008 och ledde till en kraftig nedgång i ekonomin förutspåddes till en början att gynna den politiska oppositionen, men visade sig i efterhand framför allt ha gynnat alliansregeringen.
Anders Borgs trovärdighet bland väljarna ökade. Så kan det naturligtvis bli också den här gången, men frågan är om det är realistiskt.
Den här gången har oppositionen möjlighet att anklaga regeringen för att ha vidtagit otillräckliga åtgärder mot en nedgång som pågått under en längre tid och som flera bedömare varnat för.

Ett annat problem för regeringen är att arbetslösheten beräknas bli 8,3 procent valåret 2014, en ovanligt hög nivå med svenska mått och betydligt högre än när regeringen valdes 2006. Det blir en svår debatt att hantera för både Anders Borg och Fredrik Reinfeldt."

Ord och inga visor alltså. Budgeten är ett luftslott, oppositionens kritik var befogad och retoriken hänger inte samman med politiken och dess utfall. Det som gör Borgs läge än mer prekärt är att t ex Svenska Dagbladet redan i september gick ut och sa att budgeten var för snål. Ett antal tunga ekonomer sågade, på ekonomspråk, Borgs budget. Annika Winsth på Nordea sa:

"Vi tycker att regeringen är alldeles för optimistisk och lite märkligt att de inte har med siffrorna för kvartal två liksom Riksbankens senaste räntesänkning. De har en annan syn på tillväxt och privat konsumtion. Det gör att de får ett väldigt stort utrymme nu men möjligheten att stimulera ekonomin framöver blir mindre, säger hon."

Intressant i sammanhanget är att läsa vad som sades om budgeten för 2011. Hans Hjälte på Folket, som ju är betydligt mer Borgkritiska som tidning än vad t ex SvD är, skrev att:

"Anders Borgs budget för 2011 bygger på en uppblåst bild av svensk ekonomi. Det finns inga rejäla satsningar för att minska arbetslösheten. Istället gör Anders Borg som Göran Persson gjorde 2006. Han går och väntar på att konjunkturen ska lyfta sysselsättningen."

Dom mer S-märkta tidningarnas profetior från 2010-11 blir alltså nu i det närmaste citerade av tunga journalister som Mats Knutsson och en intressant parallell som Hjälte gjorde var den till Göran Perssons sista trötta dagar. Borg har gått och väntat på att någonting ska hända i svensk ekonomi, han har haft en konsekvent motvilja emot att göra några stora förändringar efter sina fyra jobbskatteavdrag, och när nu omvärlden ser ut som den gör så är detta en förödande politik. Att inte stimulera hemmamarknaden och då framförallt låg- och medelinkomsttagarnas köpkraft är potentiellt förödande för vår ekonomi på lång sikt.

För Borg, för Moderaterna och för Sverige inträder nu en mycket kritisk period. Ingen av parterna har råd med fler dåliga prognoser och önskebudgetar. För Borg krävs klockrena analyser framöver för att återfå förtroendet hos media. Annars kommer misstroendet sprida sig till väljarna och den borgska magin kommer att vara bruten. Problemet är att historien inte talar till Borgs fördel här. Det är nämligen inte första gången som Borg bommar en prognos rejält.

För Moderaternas del är Borg ett av två trumfkort i valet 2014. Det andra är Fredrik Reinfeldt och i botten ligger ett högt personligt förtroende. Om finansministerns stjärna börjar dala så kommer statsministerns gloria att hamna på sned och det enda som kan rätta upp den igen är att skaffa sig en ny finansminister. Jag tvivlar på att Moderaterna har råd med det.

Slutligen för Sveriges del är det helt avgörande att regeringen nu sätter in kraftfulla åtgärder för att stimulera jobb, utbildning och i förlängningen investeringar. När omvärlden sviker måste vi ta tag i saken själva och det räcker inte med att vara en passiv åskådare till utvecklingen och hålla tummarna för att den går åt rätt håll. Bakom varje siffra i arbetslöshetsstatistiken finns en människa med ett eget liv och egna drömmar. Vi politiker har en skyldighet att hjälpa till att förverkliga dessa drömmar och det gör vi inte genom att lägga armarna i kors och gissa hej vilt på hur framtiden ska gestalta sig.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 

*****
Media: Lena Melin kommenterar också budgeten

Bloggat: Efterlänkat Peter J skrev också om Borg

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar