fredag 7 december 2012

Avgör person eller politik valet 2014?

Teknikföretagen konstaterar att det ser värre ut för den svenska utvecklingen än på mycket länge. Läget påminner starkt om inledningen på finanskrisen 2008 och i vissa fall är läget faktiskt ännu sämre. För landet som helhet är detta mycket oroande. Med tanke på hur hög arbetslösheten är nu jämfört med hur den var 2007-08 så riskerar smällen bli ännu större den här gången.

Anders Borg har levt i förnekelse under hela hösten. Om detta har det skrivits spaltmeter så jag ska inte dra den visan en gång till. Vad jag istället ska spekulera i är hur detta kan påverka det politiska landskapet. Jag ser främst två scenarier framför mig.

Det första som kan tänkas hända är att Borg, pga sitt starka personliga förtroende och sin kamerala inställning, vinner ytterligare förtroende genom att hålla i plånboken. Det var så Borg byggde sitt förtroende från första början och utdelningen kom i valet 2010. S matchade inte detta och resten är som man säger historia. Om inte arbetslöshetstalen, skolresultaten, barnfattigdomen, ojämlikheten och kaoset i sjukvården lyfts fram, om inte debatten kring detta bryter igenom, så riskerar Borg att vinna en promenadseger åt M. Kriser kan gynna sittande styre förutsatt att man på något sätt kan sätta bilden av god krishantering och av ansvar. Moderaterna är duktiga på det.

Det andra som kan tänkas hända, och som är annorlunda den här gången jämfört med 2008, är att S laguppställning ser helt annorlunda ut. Magdalena Andersson har kommit in och är det någon som kan matcha Borg i kameral utstrålning så är det hon. Jag har svårt att se att någon annan än Andersson skulle klara av att få S att ha ett lägre reformutrymme än M i sin höstbudget. Om Andersson lyckas bryta igenom Borgs ekonomiska förtroendedominans så försvinner det enda riktigt starka kortet som Moderaterna har just nu. I fråga efter fråga vinner nämligen S mark. Om firma Reinfeldt & Borg börjar krackelera har inte M mycket kvar att spela med. Något som också kommer att vara helt annorlunda den här valrörelsen är oppositionens uppställning. S kommer att gå fram som ett eget regeringsalternativ vilket skapar en helt annan spelplan än senast det begav sig.

Det finns många jokrar i den politiska leken. Hur kommer alliansen att hålla? Kommer SD att klara av att hålla sig kring 7-8 procent när valrörelsen går igång eller kommer man likt MP förra gången att sjunka när valdagen väl infinner sig? Kommer MP att kräva garantier för att ingå i en regering och kommer dom att klara av att hålla uppe sina siffror när valet infinner sig?

Vad tror du?

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

 1. Jag tror att oppositionen får det svårt eftersom man inte utgör ett regeringsalternativ. Varför rösta på en allians som höll några veckor efter förra valet och sedan dess knappt tilltalat varandra?

  Alternativet är att (s) lyfter sig till drygt 40% - då kan man leka stor minoritetsregering på gammalt vis.

  Med två block utan egen majoritet och ett stort SD, varför inte en s+m regering? Två maktpartier som inte fäster alltför stor vikt vid sina väljares åsikter ... och därför ligger rätt så nära varandra i jakten på makten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressanta tankar. Håller med dig i fråga om S som ett 40%-parti. Samtidigt är ju inte alliansen huggen i sten om oppositionen blir större än alliansen (dvs S,V,MP).

   Att S+M skulle bilda regering håller jag för uteslutet. Rent teoretiskt skulle det säkert funka som du säger men praktiskt lär det inte hända. Båda partierna månar för mycket om konfliktaxeln S-M. Funkar i kommuner, inte i riket.

   Radera