onsdag 7 november 2012

Vad är regeringens prioriteringar egentligen?

Barack Obama fick "four more years" och världen andas ut. Bland många republikaner i allmänhet och bland Tea party-rörelsen i synnerhet så suckas det nog. Jag antar att om Grotescos välkända sång fanns i amerikansk översättning så skulle den gå het på Republikanernas högkvarter inatt. För det kan ju inte vara så att deras politik är kass.Här hemma fortsätter varslen att hagla. Idag är det Ericsson som ska säga upp 1 550 och Husqvarna ska säga upp 600 personer varav 300 i Sverige. Det börjar se riktigt illa ut nu för Sverige också och egentligen är det inte speciellt förvånande. När Europa, Sveriges viktigaste exportmarknad, sviktar och när investeringsnivån är låg så återstår bara inhemskt konsumtion och när sänkt bolagsskatt prioriteras före efterfrågestimulanser så är det inte konstigt att jobben försvinner. 16 miljarder skulle kunna göra stor skillnad här och nu om dom använts rätt men regeringen prioriterar annorlunda.

Kring detta talas det ganska tyst. S gör ett tappert försök att lyfta frågan i sin budget där vi bland annat lyfter frågan om höjt barnbidrag. En stimulans som skulle gå direkt till konsumtion i dom allra flesta fall. Hur vi använder våra skattepengar och vad är priset för den åtstramningspolitik som borgerligheten bedriver är frågor som borde debatteras mycket livligare än vad som nu är fallet. För även om Anders Borg talar om att hans budget är expansiv i retoriken så skriver han själv i budgeten att den är lätt åtstramande. Lägger man där till att stora statliga intäkter kommer från ickeutnyttjade sjukförsäkringspengar till exempel så blir det hela en väldigt central fråga. Faktum är att staten ovanpå allt måste låna pengar i år och statsskulden ökar faktiskt. Med andra ord lyckas inte Borg ens med sin mest fundamentala prioritering att beta av statsskulden.

Obama vann i USA och han vann på att han vågar satsa. Han vill använda statsapparaten för att pusha på näringslivet och för att rädda jobben. Vad den svenska regeringen egentligen vill är oklart. För när det enda den verkar lyckas med är att undvika ett skenande budgetunderskott så måste man fråga sig vilka övriga prioriteringar regeringen har. Inte är det att pressa ner arbetslösheten i alla fall.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna 

3 kommentarer:

 1. Man köper inte 3G/4G-system från Ericsson med sin lilla barnbidragshöjning ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä en barnfamilj har sällan så stora behov av ett eget 3G/4G-system så det vore ju dumt av dom att köpa ett sånt. Men att klippa sig, köpa mer mjölk eller att ha råd med ett biobesök till räcker höjningen till och det brukar barnfamiljer syssla med.

   Radera
 2. Jag tycker inte att man är så restriktiva. Läste idag att S och M tillsammans kräver att dagens riksdagspolitiker ska erhålla inkomstgaranti enligt nuvarande villkor för att gå med på en framtida förändring.

  SvaraRadera