tisdag 20 november 2012

Regeringens nya kläder

I takt med att borgarna verkar göra allt dom kan för att sälja ut ytterligare delar av svensk infrastruktur och drift så fortsätter misskötseln av andra delar av trafiksystemet. Trafikverket meddelar att pengarna för underhåll är slut och trots att regeringen slog sig för bröstet och sköt till 1,8 miljarder kr för en tid sedan så räcker det inte. Och vem hade egentligen trott på det? Regeringen väljer att snåla och vem blir lidande? Ja, egentligen alla andra.

Näringslivet förlorar pengar för att godstågen blir stående och för att personalen inte kan ta sig till och från jobbet. Samhället förlorar skatteintäkter för att antalet arbetade timmar riskerar att sjunka, för att företagen går sämre och för att kostnaderna ökar lavinartat när man väl börjat slarva med underhållet. Enskilda medborgare förlorar pengar i utebliven lön, förlorad tid och antalet förkylningar lär ju öka rejält också med tanke på hur många som får stå och frysa på kalla perronger runt om i vårt avlånga land. Ingen tjänar på att järnvägen missköts. Ingen mer än regeringen.

Vad vinner då regeringen? Jo, utrymme i sin budget som kan användas till sänkt restaurangmoms, RUT-avdrag och meningslösa arbetsgivarrabatter. Men frågan är om det är vad näringslivet som helhet efterfrågar. För man ska ha klart för sig att Sverige är ett mycket industriberoende land med stark export. Om inte våra transporter fungerar så förlorar vi, enligt Sydsvenska Handelskammaren, en av våra största konkurrensfördelar nämligen den om punktliga leveranser. Vi kan aldrig konkurrera med våra löner i Sverige. Därför måste vi konkurrera med andra saker. Låg korruption, stabila regler, snabba transporter, punktliga leveranser och kompetenta medarbetare är allt saker som vi i Sverige kan konkurrera med. När regeringen slarvar med någon av dessa delar, som t ex transportsystemet, så minskar svensk konkurrenskraft. Och när den minskar kan vi sänka restaurangmomsen bäst vi vill. Folk kommer ändå inte ha råd att gå ut och käka om dom förlorar jobben pga dålig infrastruktur.

Regeringen är oerhört kortsiktig i sin planering. Det handlar sällan om mer än att vinna nästa val. Att se mot framtiden är verkligen inte dess starkaste gren. Sen kan dom ha hur många framtidskommissioner som helst. När det enda som byggs är luftslott så blir landet inget mer än nya kläder för kejsaren.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Bloggat: Peter J, Martin om en spolning
 
Läs mer på Socialdemokraterna

4 kommentarer:

 1. Jag tycker att (s) verkar vara ett riktigt trevligt oppositionsparti. Man bryr sig om vården, järnvägen och skolan; allt det som man så gravt missköter när man i regeringsställning driver bidragslinjen. Till och med småföretagarna för lite uppmärksamhet, inte så det märks naturligtvis, men ändå!

  Jag föreslår att (s) fortsätter att verka som oppositionsparti ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klassiskt sätt att glida undan ansvar för dom egna politiska misslyckanden är att prata om historia och påstå att det är analogt med dagens utveckling. Det är något som borgerligheten är väldigt duktig på. Det vore klädsamt om man ägnade mer tid åt att faktiskt styra landet rätt och mindre tid åt att gnälla på Göran Perssons ministär.

   Radera
  2. Här försöker jag var trevlig och positiv ... ;)

   Skall vi vara tråkiga och seriösa så ligger järnvägssatsningen på kommande budgetar och ger därmed ingen effekt innevarande år. Är det verkligen en nyhet?

   Radera
  3. Det extra tillskottet för i år ligger inte på framtida budgetar utan var helt enkelt för lågt. I framtida budgetar har S lagt 400 miljoner kr mer än borgarna på just underhållet. Det kan också tyckas för lite, jag hade personligen gärna sett mer, men det är en klar skillnad i alla fall.

   Radera