lördag 17 november 2012

Oflyt för S

S har haft lite oflyt den här veckan. Först exploderade hela #SDgate i ansiktet på media-Sverige och allt fokus låg där. Sen visade det sig att Israel och Hamas ser ut att stå inför en stor upptrappning av den pyrande konflikten. Och givetvis hänger media, bloggare och andra tyckare på. Jag själv har hållit mig kring dessa två ämnen under några dagar så inga stenar ska kastas från min sida. Men som sagt, S har haft otur.

För just den här veckan har S lanserat sig som "framtidspartiet". Det är ett gediget arbete som nu presenteras och där S ska rikta in sig på att bli ett parti som av väljarna förknippas med framtid och utveckling. Detta utan att för den sakens skull tumma på samarbetsviljan och tryggheten. Frihet, jämlikhet och solidaritet ska alltså gå som en röd tråd i framtidsbyggandet. Snyggt, smart och bra tycker jag. Men hur många hade egentligen koll den lanseringen? Ett fåtal bloggare och några S-medlemmar. I övrigt tror jag det gick förbi ganska många. I alla fall om man ska tro Twitter. Det var inte många gliringar den dagen från borgerliga debattörer och just antalet gliringar brukar vara ett bra bevis för hur väl någonting har fallit ut rent lanseringsmässigt.

Det andra som S gjorde helt rätt den här veckan men som gick ganska snabbt förbi var gårdagens debattartikel i DN. Magdalena Andersson och Fredrik Olovsson skrev en utmärkt artikel om att regeringen måste agera med anledning av det förändrade ekonomiska läget. Varselvågen har slagit in över Sverige med oerhörd kraft och det går inte många dagar utan att man läser om nya uppsägningar. Regeringen spår i sin budget att arbetslösheten ska sjunka något nästa år men för den med någon form av verklighetsförankring borde den prognosen slängas i papperskorgen. Den var optimistisk redan när den kom och nu två månader senare är den rena luftslottet. Men som vi förstod av debatten i riksdagen angående varselvågen så kommer inte regeringen göra ett dugg. Hillevi Engström (M) var tydlig på den punkten och likheterna med 2008-09 är stora. Då valde regeringen att vänta med extrapengar till kommunerna vilket ledde till stora uppsägningar i offentlig sektor och förvärrad arbetslöshet.

Timing betyder allt i politik och man kan väl lugnt påstå att S hade lite otur den här veckan. Men lika säkert som att timing är viktigt så är också uthållighet och långsiktighet nyckelfaktorer och där ligger S mycket bra till. Det gäller bara att hålla i och köra på. Det kommer att betala sig.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Bloggat: Göran på ämnet, LO-bloggen om avtalsrörelsen
 
Läs mer på Socialdemokraterna 

2 kommentarer:

  1. Konstigt att bostadsbristen inte nämns eller anses detta problem sekundärt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Veronica Palm kommenterar bostadsbristen allt som oftast. Just den här veckan har hon kanske, av taktiska skäl, låtit bli.

      Radera