söndag 18 november 2012

Lögn, förbannad lögn och Moderaterna

Aftonbladet kör idag en grej på att Reinfeldt tydligen, under sitt tal igår på Moderaternas framtidsdag, skulle ha sagt att det "inte går att dokumentera" att ett parti vunnit tre val i rad. I alla fall inte med "deras" förutsättningar. Vilka förutsättningar Reinfeldt snackar om det vet jag inte. Men OM Aftonbladet inte har klippt och klistrat allt för mycket så är det helt sanslöst egentligen det Reinfeldt står och säger.

Den som kan lite nutidshistoria vet att S vann valen -94,-98 och -02, dvs tre val i rad. Den som kan lite mer nutidshistoria vet att Tony Blair och Labour vann valen -97, -01 och -05. Det finns givetvis fler exempel även om det inte tillhör vanligheterna. Att det är svårt är helt rätt. Men vill man kan man dra till med att Republikanerna i USA vann tre gånger i rad med Reagan och Bush eller att Thatcher och Mayor vann ännu fler val på raken i Storbritannien.

Reinfeldt och hans kompisar i moderattoppen har en mycket ful ovana att dra till med rena lögner för att försköna sitt eget varumärke. Vem minns inte såna klassiker som Sofia Arkelsten om rösträtten och apartheid? Eller varför inte  en sån höjdare som Kent Perssons bevingade uttalande häromdagen om att M under en längre tid har drivit på för att införa lagstiftning angående partibidragen? Sen kan man ju dra en hel rad av uttalanden av Carl Bildt i frågor som rör nordöstra Afrika och Lundin Oil om man inte är nöjd än. Ulf Kristerssons siffertrixande är också en sedan länge välkänd mylla för lögner. Lokalt har vi också allas vår egen Peter Danielsson som drog en rövare för att vinna PR för en tid sedan.

Jag förstår att Moderaterna gör så här medvetet. Den absoluta makten har alltid vetat att om en lögn upprepas tillräckligt många gånger så blir den en sanning. Likaså är en liten lögn lätt att avslöja men en stor lögn för hela folket bakom ljuset. Jag är nämligen helt övertygad om att det är medvetet. Vi pratar om ett gäng ytterst kompetenta individer med enormt mycket kunskap bakom sig. Dom har alla förutsättningar för att vara så pass välinformerade så att en lögn inte ska behöva användas. I alla fall inte med sådan systematik. Alternativet, att dom skulle tro på sig själva och inte vara mer pålästa än vad som i så fall skulle vara fallet, förskräcker nämligen.

Problemet med hela det här moderata sanningsböjeriet är att många av dom som lyssnar på budskapet inte har full koll. Dels blir den moderata partiorganisationen duperad men vad som är än värre är att många av våra medborgare, som faktiskt har förtroende för politiken, tror på den dyngan som M står och rabblar upp. Men bara för att folk tror på något betyder inte det att det är sant.

Att Fredrik Reinfeldt vill spela ner förväntningarna inför 2014 och göra sig själv till en underdog är fullt förståeligt. Utan jämförelser i övrigt så är det så storlag inom fotbollen gör när dom ska möta svaga motståndare. Genom att sänka förväntningarna på sig själva och genom att måla upp motståndaren som ett större hot än vad dom är så kan dom styra fokuset bort från sin egen prestation och sätta press på motståndaren. Men att ljuga för att nå dit? Det är att gå över gränsen.

Men som sagt, jag har inte läst hela Reinfeldts tal så jag reserverar mig för eventuella "klipp och klistra"-fasoner från Aftonbladet. I så fall får mitt inlägg gälla dom andra moderatlögnerna.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Bloggat: Peter H om samma sak

Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

  1. Jag tror att Reinfeldt allvarligt menar att historien börjar med honom. Ungefär som kejsaren av kina som byggde muren och brände alla böcker.

    Skrämmande!

    SvaraRadera