onsdag 14 november 2012

Kan Almqvist och Ekeroth sitta kvar Jimmie?

Jag har gjort mycket dumt i mitt liv. Det ångrar jag bittert. Jag var ung, jag testade både det ena och det andra och jag hade ett j*vla humör. Därför blev jag nykterist, jag sade upp bekantskapen med min gamla umgängeskrets och jag gjorde ett val. Antingen lever jag ett seriöst liv eller så kan jag lika gärna skita i allt.

Genom dessa val har jag fått en andra chans. Jag har blivit accepterad av samhället igen och det är jag evigt tacksam för. Med allt detta sagt kanske inte jag ska vara den som fördömer det som SD-politikerna gjorde sommaren 2010 strax innan dom blev invalda i riksdagen. Men jag vill ändå säga något om det.Erik Almqvist (född -82), Kenneth Ekeroth (född -81) och Christian Westling (född -83)  var påverkade, aggressiva och hade oerhört dåligt omdöme. Vi pratar inte om några tonårskillar som fått en snefylla utan tre fullvuxna män som ger sig på en kraftigt berusad kille och kallar honom för rasistiska och kränkande saker. Dessutom kränker dom en ung kvinna å det grövsta när hon försöker avstyra det hela. När det hela sedan dessutom blev känt var det ingen av dom tre som ville erkänna någonting trots att det fanns gott om folk som såg dom.

Att Erik Almqvist inte minns, trots att han sett en video och trots att historien knappast lär ha försvunnit ur hans medvetande efter Soran Ismails utspel i september 2010, kan man tycka vad man vill om. Det är fullt möjligt att han var så packad och påverkad att han inte minns något alls även om jag har svårt att tro det när jag ser filmen. Almqvist har uppenbarligen tillräcklig kontroll för att utan vidare börja en större argumentation med en vilt främmande tjej och det på ett sammanhängande sätt. 

Jag kan förstå att folk tappar kontrollen på fyllan. Jag kan förstå att tonårskillar och -tjejer ballar ur när dom dricker. Jag säger inte att det är rätt eller försvarbart men jag kan ha förståelse för det. Jag vet själv. Men vad jag inte kan förstå är hur två kandidater på valbarplats på en riksdagslista kan ge sig ut på ett fyllerace några månader innan valet och vräka ur sig rasistiska påhopp. Jag kan inte heller tycka att det är acceptabelt. Givetvis ska inte SD-trion dömas att vara borta från det politiska livet resten av sina liv men att dom idag sitter i riksdagen som om ingenting hade hänt och att dom fortsätter att dricka, festa och vräka ur sig rasistiska påhopp tycker jag är helt horribelt. Den juridiska biten tar jag inte ställning till men man kan ju fundera på om inte trions agerande hade räckt för fällande domar i en domstol.

Att partiledningen inte tagit tag i det här beror väl på ett antal saker. En av anledningarna är väl att Almqvist och Ekeroth tillhör partiledningen. Men om Jimmie Åkessons brev till medlemmarna om nolltolerans ska ha någon som helst trovärdighet så bör ju Almqvist och Ekeroth vara dom första som lämnar partiet. Man kan ju ställa sig frågan också hur dom som anser att SD är ett bra parti tänker efter det här. En av deras kärnfrågor är ju tryggheten i samhället och hur trygg känner man sig när tre män hoppar på en ensam fyllerist? Man kan också ställa sig frågan om det är såhär man vill att integrationsfrågan ska hanteras? Almqvist och Ekeroth väljer ju att på allra påtagligaste sätt ta upp frågan i filmen och det får dom ju ofta credd för av sina potentiella väljare.

Sist men inte minst kan man ju fundera på hur filmmakarna på 90-talet kunde vara så förutseende som dom var. Byt ut tuppkammen mot en ljusgrå kavaj och allt är precis som sommaren 2010 eller?För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar