torsdag 1 november 2012

Jag har läst "Partiet - En olycklig kärlekshistoria" av Eva Franchell

Foto: bokus.se

Igår läste jag ut Eva Franchells bok ”Partiet - En olycklig kärlekshistoria”. Franchell är känd som journalist och ledarskribent på Aftonbladet. Hon var också pressekreterare för Anna Lindh och senare även god vän till Lindh. Franchell är ”väninnan” som var med på NK när Lindh blev mördad den där hemska dagen för snart tio år sedan.

I boken berättar Franchell om sitt eget liv i relation till den svenska samhällsutvecklingen i allmänhet och den socialdemokratiska historien i synnerhet. Franchell berättar parallellt historien om Håkan Juholts uppgång och fall.

Jag tycker att boken är lite småtrevlig. Samtidigt är där inget nytt i den och det blir lite väl mycket Eva Franchell stundtals. En bok som heter ”Partiet” förväntas, i alla fall i min mening, handla mest om partiet och mindre om författaren. Franchell lyckas si så där med det även om det är en lite småtrevlig bok som hon skrivit. Bokens största behållning är den feministiska vinkel som Franchell anlägger. Hon ser på utvecklingen genom en kvinnosakskämpes ögon och hon är inte så lite syrlig när den ene mannen efter den andre blir utsedd eller utnämnd till diverse poster. Göran Persson, Per Nuder och ett antal andra karlar till får sig, ganska välförtjänt om man ska tro Franchell, rätt rejäla smällar. Hennes kritik mot nämnda herrars eftermäle är inte heller det nådigt.

Boken är mycket lättläst och är på strax över 350 sidor. Kapitlen är korta och språket lättförståeligt. Det är ingen ”måsteläsning” men om man känner för en ganska enkel exposé i lite nutidshistoria så kan man gott läsa boken.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!

*****

Bloggat: Johanna

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar