fredag 30 november 2012

Jag har läst "Nationalekonomi för nyfikna" av Gunnar Örn

Foto: bokus.se
Läste ut Gunnar Örns "Nationalekonomi för nyfikna" häromdagen. Som jag tidigare berättat stack min flickvän boken i mina händer efter att hon sett boken på Arlanda och därefter tänkt att jag alltid sagt att jag skulle ha velat läsa nationalekonomi. Så jag antar att hon tyckte jag passade in på kategorin nyfikna.

Boken är lättläst men självfallet bör man ju ha lite hum om vad nationalekonomi handlar om innan man ger sig på den. Samtidigt är Örn pedadogisk och det är inte speciellt svårt att hänga med. Dessutom är språket enkelt och boken är inte på mer än ca 200 sidor.

Dock ska man, som alltid när nationalekonomi är på tapeten, vara medveten om att det som sägs inte är några sanningar och att den subjektiva ådran är stor inom disciplinen. Detta tar sig uttryck i bland annat Örns resonemang kring arbetstidsförkortningar och arbetsförhållanden i tredje världen. Örn för mer eller mindre fram åsikten att folk ska vara glada att dom slipper vara jordbrukare och istället kan få sitta vid en symaskin 14 timmar om dagen. Den som dessutom har mage att kräva bättre arbetsvillkor klassas som mer eller mindre korkad.

Men med detta i bakhuvudet så är givetvis boken bra att läsa. Mest för att den ger en enkel överblick kring vad nationalekonomi handlar om och även lite just eftersom den så tydligt sätter fingret på den förhärskande (neo)liberala strömningen inom ämnet. Förmodligen helt omedvetet dock men ändå.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

4 kommentarer:

  1. Hej Ola!
    Jag har också läst “Nationalekonomi för nyfikna”. Boken är ju mycket lättläst och informativ. Den behandlar dock inte flera av de samhällsfunktioner, som jag tycker är viktiga i sammanhanget, t ex. förhållandet mellan den Offentliga och Privata sektorn. Det hade också varit intressant att höra hur en nationalekonom ser på dagens utformning av skattesystemet, eller hur väl det kapitalistiska systemet optimerar konkurrensen i samhället. Om det redan finns tio egenföretagare i en viss bransch, ger då en elfte mera jobb. /Åke J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Åke!
      Du har helt rätt i detta. Boken är ju i grund och botten en introduktion för den nyfikne. Frågorna du ställer är synnerligen relevanta. Enligt utbudsekonomer skapar ju utbudet sin egen efterfråga (Says lag). Men ser man på t ex en stadskärna som Helsingborg där butiksdöden breder ut sig pga sviktande kundunderlag så föranleds man ju att ifrågasätta detta.

      Radera
    2. Hej Ola!
      Tack för din kommentar! Du verkar ha bra koll på politiken och de olika samhällsfunktionerna. Kan man ställa konkreta frågor till dig om hur du ser på olika samhällsfunktioner, hur de fungerar i dag och kanske borde fungera? I vilket forum är det lämpligast att ventilera dylika frågeställningar? /Åke J

      Radera
    3. Du får gärna höra av dig på mail till mig. Socdemola@gmail.com är det som gäller då. Annars kan du lägga till mig på Facebook om det är en bättre lösning för dig.

      Radera