onsdag 21 november 2012

Jag har läst "Jag är Zlatan Ibrahimovic" av Zlatan Ibrahimovic och David Lagercrantz

Efter att ha läst två böcker som ingick i kursen för Bommersviksakademin så har jag nu återgått till att läsa "vanliga" böcker igen. Igår läste jag ut Zlatans bok "Jag är Zlatan Ibrahimovic". Jag är väl lite sen på just det men som ni vet så finns det så mycket annat skoj att läsa och då fick Zlatan vänta. Man får ju av honom så att det räcker och blir över ändå eller vad säger ni i England?

Boken är bra på många sätt. Först och främst är den lättläst. Det är nästan talspråk och även om Zlatan säger kul saker så säger han sällan några svåra saker. Han låter som bekant fötterna tala. En mycket positiv effekt av att boken är så lättläst är att många unga, framförallt pojkar, som inte brukar läsa har lånat boken på skolbibliotek runt om i landet. För mig som gammal lärare är det mycket glädjande och pojkars läsande är ju en ständigt aktuell fråga.

Zlatan ger dessutom en mycket god inblick i hur barnfattigdomen, inte bara den rent materiella utan även den själsliga, kan se ut i Sverige idag. Med tanke på att barnfattigdomen ökar och att utsattheten för många barn i vårt samhälle är enorm så är Zlatans beskrivning av fenomenet mycket bra (och nyttig). Han ger också en inblick i hur segregationen ser ut. Att unga människor i t ex Rosengård knappt har lämnat sin egen stadsdel och att dom inte känner igen sig i världen utanför. Den utsatthet som detta bidrar till och konsekvenserna för samhället är förödande. Det sätter fingret på klassmotsättningarna och den revansch som Zlatan ständigt talar om blir förståelig på ett helt annat sätt. Jag känner själv igen mig i Zlatans tonårsfrustration. Känslan av att alltid behöva vara på sin vakt, alltid vara missförstådd, känslan av att alltid vara den som alla klagar på och känslan av kamp.

Dock tappar boken någonstans efter hundra sidor. Då blir det mer som en gammal Buster-tidning. Fotbollen tar, fullt förståeligt, fullständig överhand och även om jag minns alla fantastiska mål som Zlatan gjort så blir det ganska innehållslöst. Är man inte särledes intresserad av fotboll så kan jag förstå om man slutar läsa någon gång runt sidan 150. Sen är där en hel del intressanta tankar och händelser, ofta kända från media, som Zlatan lyfter fram. Det är intressant att höra Zlatan berätta från sin horisont men det blir som sagt lite för lite av den varan och för mycket "så gjorde jag det målet och den finten där och där".

Jag tycker ändå att boken är klart läsvärd. Den bör läsas även av dom som inte är fotbollsintresserade. Zlatan betyder mycket mer för Sverige än vad många riktigt förstår. För unga killar och tjejer i våra förorter är Zlatan symbolen för att det går att förändra sitt liv utan att förändra sin person. Citatet som är skrivet på bron vid Annelundsvägen fångar essensen i hela Zlatans liv:

"Du kan ta killen ifrån Rosengård, men du kan aldrig ta Rosengård ifrån killen"

*****

  För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar