lördag 3 november 2012

Idag kritiserar jag en kamrat

Jag är fortfarande gruvligt irriterad över utbildningschefen Lars Bylunds beslut att det inte ska serveras skollunch till asylsökande barn i Borgholm på Öland. Den som inte läste mitt inlägg igår kan göra det här. I inlägget undrade jag bland annat vad den centerpartistiske ordföranden i utbildningsnämnden har att säga om saken. Men istället för en centerpartistisk kommentar fick vi läsa om en socialdemokratisk företrädare som trampar i klaveret något så in i vassen. Fullmäktiges andre vice ordförande, Birger Palm (S), säger bland annat:

"– Jag är inte så påläst, men jag vet ju att det inte är så lätt att servera mat till såna där, de har så mycket krav, säger han."

Palm syftar förmodligen på att en del av barnen inte vill äta fläskkött m.m. Men han är i alla fall ödmjuk och konstaterar att han inte är så påläst och det har han helt rätt i. Man kan fråga sig när Palm var i en skolbespisning senast eller när han lämnade Öland för den delen. "Såna där" kallas barn och finns på dom flesta platser runt om i världen.

Diverse rabiata kommentatorer och skribenter på nätet brukar vräka ur sig att vi socialdemokrater aldrig kritiserar varandra. Men hör och häpna, jag vill med detta inlägg å det grövsta kritisera Birger Palms uttalande. Jag tycker det är okunnigt (vilket han själv påpekar att det är), att det är ignorant och inskränkt och slutligen tycker jag att det är kränkande.

Det finns en hel del mer att säga om historien. Man kan ju undra hur glad migrationsminister Tobias Billström är över fullmäktiges ordförande Jan Erici (M) som uppenbarligen är inne på samma linje som Palm och Annie Lööf lär inte vara speciellt stolt över sitt kommunalråd Lisbeth Lennartsson (C). Lennartsson menar att om det "ingår i uppdraget" att ge asylsökande barn mat i skolan så ska kommunen göra det. Med det sagt tänker man, om det mot all sans, logik och lag skulle vara ok att inte ge skolbarn mat, fortsätta med att neka barnen att äta i skolan.

Sista kommentaren som jag tänker ha är varför i hela friden Birger Palm och Jan Erici har uttalat sig. Dom sitter i fullmäktiges presidium och i samhällsbyggnadsnämnden. Med andra ord sysslar dom med propositionsordningar och detaljplaner i sitt dagliga politiska värv. Varför dom helt plötsligt ger sig in i en debatt om skolmaten i nationell media är helt obegripligt. Det vore kanske läge med ett par grundkurser i Borgholms kommun. Typ kommunal organisation, barnkonventionen och medieträning. Det vore väl investerade slantar.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Bloggat: Tommy och Gunnar om frågan
 
Läs mer på Socialdemokraterna

9 kommentarer:

 1. Jag fick inte heller någon skolmat. Och hela frågeställningen tangerar ju den frågan, som vi just har diskuterat: Att vi uppfattar flyktinginvandrare som människor som måste tas om hand. Att kvinnor från Mellanöstern eller de muslimska delarna av Afrika inte en är kapabla att laga sådan mat, som de själva vill ge sina barn.

  Problemet är kanske att de lagar till maten i campingplatsens gemensamma kök. Men häng då upp en skylt ovanför med texten "skolkök", så är problemet löst. För problemet är väl inte att det måste vara svensk kökspersonal?

  Av medierapporteringen kan man få intrycket att dessa elever går i en vanlig skola med blandade elever, och att dessa elever får äta medhavda smörgåsar, när de andra eleverna äter i skolmatsalen. Men så är inte fallet. Familjerna är inhysta i friggebodar på en campingplats och barnen går i skola i en barack - i väntan på beslut om uppehållstillstånd eller avvisning.

  Man kan kanske reagera mot frågeställningen i en TV-debatt: "Hur stor invandring tål Sverige?" Men faktum är att mottagningskapaciteten begränsas högst avsevärt om vi inte kan möta en ökad invandring (som alltid blir följden av inbördeskrig) med flexibla lösningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lars, enligt skollagen ska dom barn som går i grundskolan i Sverige få skolmat. Det gäller alla barn. Detta ger även Migrationsverkets riktlinjer för handen som säger att asylsökande barn ska behandlas som alla andra barn. Jag är förvånad över att du ens en gång väljer att försöka problematisera detta. Det torde för en humanist vara en ickefråga. Det är barn det handlar om och barn ska ha mat. Punkt.

   Radera
  2. Jag tycker också att de skall ha skollunch som andra barn. Frågan är bara hur. Och de föräldrar som tillfrågats i media tycks vara nöjda som det är nu. Och vad säger barnen? Det är ett ovanförperspektiv också. Denna plats ligger inte på Stureplan. Det betyder tex att barnen får bussas ett par mil t/r eller så får mat transporteras till stugbyn. Där finns det dock ingen plats för en "matsal"+ att de då inte uppfyller hygieniska krav. Så jag håller med dig i sak men HUR skall det ordnas NU? Kan du ge ditt eget förslag? Och hur skall man ordna mat som kan accepteras av alla olika kulturella önskemål/krav? Seriös kommentar från mig!

   Radera
  3. Jag har under 5 års tid arbetat i en skola med barn med olika behov. Allt från laktosintolerans och citrusallergi till skaldjursallergi och självvalt att avstå t ex kött eller fläsk. Det har aldrig varit några problem.

   Jag tar ställning i "vad"-frågan i mitt inlägg, den politiska prioriteringen. "Hur"-frågan är mindre relevant men Lars ger ett antal exempel längre ner på lösningar.

   Radera
 2. Barn ska ha mat, skollagen ska följas, och Migrationsverkets riktlinjer ska följas. Men du ska också vara medveten om att detta sätter gränser för hur många flyktingar vi ka ta emot. Tycker du att vi ska skicka tillbaka flyktingar till Grekland, om det råkar vara första EU-land som de kommit till?

  Det måste vara i praktiken också, och inte bara i teorin. Migrationsverket tvingas nu hyra förläggningar, som de tidigare har sagt upp samarbetet med på grund av mycket allvarliga brister, som ägarna fortfarande inte har åtgärdat.

  Är du medveten om att barnfamiljer i Sverige vräks för att förädrarna har blivit utförsäkrade? Skolmaten är kanske den enda mat som de barnen får. Är du medveten om att s.k. illegala bostäder rivs i flera EU-länder, i strid med FN-deklarationen om mänskliga rättigheter, som stadgar att alla har rätt till bostäder? Är du medveten om att dessa rivningar i synnerhet drabbar romer?

  Menar du på fullt allvar att föräldrarna till flyktingbarnen i Borgholm inte skulle kunna laga till maten åt sina barn, om det svenska samhället håller med råvaror och köksutrustning? Eller finns det något generellt förbud i skollagen, som säger att föräldrar inte får arbeta i köket på sina barns skolor?

  Detta verkar vara en höna av en fjäder för att någon media-ovan politiker råkar ha uttalat sig klumpigt, och på sedvanligt sätt blivit uthängda av ofelbara journalister som "rasister".

  Är du medveten om att det är livsfarligt att bo kvar i Syrien, och att särskilt barnen drabbas av regimens bomber?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan handlar om huruvida asylsökande barn ska ha rätt att äta skollunch i skolan Lars. Och det finns bara ett svar på det. Ja, det ska dom ha rätt till.

   Radera
 3. Då finns det bara ett svar på frågan: då får de väl äta lunchen i skolbaracken! Men om vi ser till barnens bästa i stället för till paragraferna, så är det väl bättre att de får äta i en annan lokal på campingplatsen. Det är ju en ganska stor campingplats, och på stora campingplatser brukar det ju finnas cafeteria med matsal. Annars får de väl ta dit en särskild barack som matsal.

  Paragrafrytteri får inte bestämma hur många flyktingar vi kan ta emot! Och det är just nu mycket svårt för Migrationsverfket att få tag i lämpliga flyktingförläggningar.

  Den här är inte den sämsta. Och det måste väl ändå vara en trygghet för barne att få gå i skola bara ett par hundra meter från förläggningarna, i stället för att forslas flera kilometer till en centralskola långt bort.

  Att vi så långt möjligt och så snabbt som möjligt ska uppfylla svenska bestämmelser, har jag inte alls ifrågasatt, men att snabbt erbjuda skydd till flyende människor måste gå före att de redan från första dagen i Sverige ska äta skollunch i en byråkratigodkänd skolmatsal.

  När jag var litet barn, flydde människor från Östeuropa. Bönder från norra Finland flydde söderut längs den svenska Bottenhavskusten tillsammans med sina kor. Det var aldrig något tal om att det saknades ladugårdar och betesmarker. De finska bönderna fick låna liar av sina svenska kollegor och ta höskörd på dikesrenar. Man löste problemen efterhand som de uppkom.

  De nu aktuella flyktingarna kommer säkert inte att bo på campingplatsen resten av livet. Det blir en turistsäsong nästa år också!

  Frågan handlar INTE om huruvida asylsökenade barn ska ha rätt att äta skollunch i skolan från första dagen i Sverige. Frågan är om de ska ha rätt att lämna hemlandet utan att invänta besked från svenska Migrationsverket att Sverige kan ta emot dem efter byråkratins alla regler.

  Frågan handlar naturligtvis också om journalisters heder, när de försöker övertyga de svenska väljarna om att alla egentligen tycker som Sverigedemokraterna, och att de andra partiernas politiker egentligen för samma politik som sd förordar.

  Såvitt jag vet förordar sd att flyktingar inte ska komma till Sverige, utan samlas upp i stora tältläger omedebart utanför hemlandets gränser - och att Sverige inte ska bidra med en enda krona till driften av dessa läger.

  SvaraRadera
 4. Ett uttalande nästan i SD-klass. Vore konstigt om han inte blir utesluten ur partiet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det räcker med en ursäkt.

   Radera