söndag 11 november 2012

"I krisen prövas staten"

"I nöden prövas vännen". Detta berömda talesätt kan skrivas om till "I krisen prövas staten". Förra gången det var kris i Sverige, för tre-fyra år sedan, ökade arbetslösheten till nivåer som vi historiskt bara sett före andra världskriget och under 90-talskrisens svåraste år. Det normala i Sverige har varit att när arbetslösheten skjuter i höjden så agerar staten kraftfullt för att pressa ner den. Så skedde inte senast och så verkar inte ske nu heller. Motivet är dels att marknadskrafterna ska få löpa fritt, dels att staten inte ska skuldsätta sig för att rädda jobben.

Just den andra delen, att skuldsättningen inte ska öka för att rädda jobben, är oerhört intressant. För samtidigt som vi har sett att staten skuldsättning har minskat under lång tid så har hushållens skuldsättning skenat. Inte bara i fråga om bolåneskulderna utan även skulder som uppkommer genom ren konsumtion. Folk skuldsätter sig helt enkelt för att köpa prylar. I regel är det dessutom prylar som inte precis gynnar den svenska ekonomin och dom svenska jobben. TV-apparater, mobiltelefoner och köksmaskiner köps på avbetalning och även om många klarar av att betala sina lån så är det definitivt inte alla som gör det och för den som faller igenom väntar en mycket tuff tid.

Individen har självklart ett eget ansvar. Att köpa mer än man kan betala är någon man lär sig undvika redan som barn. Men i takt med att SMS-lån, snabblån och riskvilliga banker exponerar sig på var och varannan reklamplats så bryts det sociala motståndet mot skuldsättningen ned och många faller igenom för lockelsen att snabbt skaffa sig det där som grannen har.

I detta skede går Anders Borg ut, som vanligt, och skäller på bankerna. Han påstår sig vilja förbjuda aktieutdelning trots att han via sin budget höjer bankernas vinster med miljardbelopp. Bankerna är dessutom kapitaliserade långt över kraven så det hela mynnar ut i symbolpolitik á la grande. Men för att dramaturgin ska bli fulländad så går Thomas Östros (ja ni läste rätt) ut och pläderar för att fria aktieutdelningar är ett fundament i marknadsekonomin och att Borg därför ska strunta högaktningsfullt i vad bankerna gör med sina vinster. Ingen av dom berör kärnfrågan en sekund. Nämligen den om att bankerna lånar ut för mycket pengar och gör det på bekostnad av en allt mer riskfylld samhällsekonomi.

Bankerna är "too big to fail" och kan därför ha lekstuga med dom svenska hushållens ekonomi bäst dom vill. Bankerna ser också att en fallande europeisk efterfrågan och låga investeringsnivåer i Sverige kommer att leda till att krisen förr eller senare rullar in över Sverige också. Att då försöka roffa åt sig så mycket pengar det bara går är givetvis en, utifrån aktieägarnas synvinkel, klok strategi. Det kan också vara så att det är just det här Borg har i åtanke. Han vill att bankerna ska kapitalisera sig upp över öronen eftersom han ser vad som komma skall. Men det kan han givetvis inte berätta för svenska folket för då kommer hans omval 2014 vara helt kört och man kan ju fundera på vad Borg har för planer när Reinfeldt väljer att kliva av.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 

Bloggat: Göran om krisavtal, Peter J om partiprogramsremissen, Martin om Reinfeldts ledarskap
 
Läs mer på Socialdemokraterna

3 kommentarer:

 1. Jag ser inte hur S vid en eventuell valseger kommer att förändra statens roll gentemot storbankerna. Ingenting som har presenterats hittills indikerar att man kommer att kräva en högre kapitaliseringsgrad eller att staten kommer att lämna bankerna åt sitt öde.

  Baserat på vad du skriver antar jag att du också ser en annalkande bostadskrasch och varför du då ironiserar över att bankerna ska kapitaliseras mer känns något egendomligt. Vill du att staten ska behöva gå in med ännu mer kapital än nödvändigt eller är det ett önsketänkande att detta sker innan nästa val för att ge S ett bättre utgångsläge?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan börja med att konstatera att S inte vill sänka bolagsskatten på lånade pengar. Den sänkning S föreslår är finansierad genom att man klämmer åt räntesnurrorna. Sen har jag personligen en annan uppfattning om just detta vilket jag skrivit om tidigare.

   Att jag ser allvarligt på utvecklingen på bostadsmarknaden har jag skrivit om tidigare. Problemet är inte kapitaliseringsgraden utan skuldsättningen. Bankerna och finansinstitut måste bli mycket mera restriktiva med sin utlåning samt kräva större amortering (eller amortering alls). Om detta har jag också skrivit om tidigare.

   Vad jag ironiserar om är Anders Borgs flathet och hans "mycket snack och lite verkstad". Borg är ute och skäller i tid efter annan och inget händer. Det är ironi. Det är också ironi att Thomas Östros är den som kritiserar Borg och att han är marknadsekonomins och storbankernas store tillskyndare.

   Jag önskar att Sverige aldrig någonsin drabbas av kris. Dessvärre är det inte möjligt så länge vi låter marknaden vara herre istället för tjänare.

   Radera
  2. Jag håller med dig om att bankerna måste bli mycket mer restriktiva med sin utlåning men detta är ju inte något som S heller vill ändra på. Känns som ledande politiker sticker huvudet i sanden och bara inväntar kraschen utan att våga ta några som helst förebyggande åtgärder.

   Detta är ju inte precis några nyheter utan den alltför frikostiga utlåningen till bostadsköp har pågått sedan början på 2000-talet.

   Radera