fredag 16 november 2012

Hamas och Israel skjuter sig själva i foten gång på gång

Samtidigt som #SDgate rullar vidare i Sverige och tar stor del av den mediala uppmärksamheten så pågår ännu en tragedi i Mellanöstern. Israeliska armén förbereder en markoffensiv mot Gaza som svar på dom raketbeskjutningar som har förekommit på senaste tiden. Raketer har (också) regnat ner över bland annat Gaza City som en förberedelse och nu riskerar det att bli så kallat "fullskaligt krig" även i Israel. Just beskrivningen om "fullskaligt krig" haltar dock betänkligt. I Syrien är det fullskaligt krig, att palestinska grupper med bland annat Hamas i spetsen skulle kunna bjuda liknande motstånd som den syriska oppositionen gör är helt otänkbart. "Fullskaligt krig" implicerar att det på något sätt skulle röra sig om relativt jämbördiga parter men så är verkligen inte fallet.

Vad som behövs är en återupprättad fredsprocess och ett erkännande av Palestina som stat. För att nå dit måste USA och då framförallt Barack Obama engagera sig på ett helt annat sätt än tidigare. Den möjligheten finns nu sedan Obama blivit omvald till sin andra period. Det var under Clintons sena dagar som fredsprocessen senast fungerade bäst och en upprepning av det skulle kunna ske. Nu även med det tillägget att den demografiska situationen i Israel är stabilare vilket ger bättre förutsättningar att planera långsiktigt.

Dock är det synnerligen korkat av Hamas eller vem det nu är som skjuter raketer att göra det rent allmänt och i synnerhet just nu. Detta av den enkla anledningen att Israel kommer att gå till val inom en relativt snar framtid och ju större hotet från palestinska grupper är desto bättre kommer det förmodligen att gå för dom mer militanta grupperna i den israeliska politiken. En yttre fiende är alltid den bästa bundsförvanten för nationalistiska och extremistiska grupper. Visserligen struntar Hamas blankt i staten Israel eftersom dom vill utplåna den men även med det målet borde dom ju vilja ha en mindre militärisk regim i Israel. Hamas skjuter sig själv i foten, både bildligt och bokstavligt, varje gång dom anfaller Israel.

Återhållsamhet från Israels sida är också av stor betydelse. Varje gång ett palestinskt barn dör så skapas nya extremister både i och utanför dom palestinska områdena och den israeliska statens maktapparat borde ha lärt sig detta vid det här laget. Deras agerande verkar ibland också styras av en utplåningslinje och att tro att det palestinska folket skulle lämna Israel på ett eller annat sätt är att lura sig själv.

Jag hoppas att USA tar initiativ till en återupprättad fredsprocess snarast. Det sista världen behöver är att det blossar upp ett blodigt krig inne i Gaza City. Regionen är, som bekant, tillräckligt instabil som det är.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar