lördag 24 november 2012

Enskilda livsöden bakom siffrorna

Varslen fortsätter att hagla över Skåne i allmänhet och Helsingborg i synnerhet. Benzlers är nästa företag att varsla. Tillsammans med bland annat McNeil och Kemira blir det över 100 jobb som riskerar att försvinna. På bara några veckor. Lägger man där till att Expert har gått i konkurs, K-Rauta stänger igen, cityhandeln utarmas och att ett stort antal stora infrastrukturprojekt har fått skjutas på framtiden så blir bilden av Helsingborg som en framtidsstad ganska mörk. Något måste göras för att vända trenden och man kan ju fundera på vad den borgerliga ledningen väntar på.

Samma sak är det i riket. Anders Borg kan på sin höjd tänka sig att justera ner sina BNP-prognoser. Att göra några förändringar i en budget, som redan när den lades fram i höstas var verklighetsfrånvänd, verkar vara helt uteslutet. Inget biter på Borg. Vare sig extra debatter i riksdagen om varselvågen eller sämre siffror från Konjunkturinstitutet eller AF.

Det hela känns dock igen. Borgerligheten gör så här. Dom skär ner mellan valen, drar åt svångremmen, för att sedan lossa den inför valrörelsen. Då kan man kalla halva återställare för satsningar, man kan ge sken av att man plötsligt har massa pengar och man kan sätta bilden av att man är handlingskraftiga. I min gamla hemkommun Staffanstorp var det här legio. Frågan är vilken typ av samhälle vi bygger när det ska gå ner i två-tre år för att sedan gå upp ett år och sen upprepa och varsågod och skölj.

Sverige, Skåne och Helsingborg behöver långsiktighet. Det får vi inte med en borgerlighet som inte ser längre än till nästa val. Det är en ren omöjlighet att bygga ett hållbart samhälle när man inte är beredd att agera när tiderna förändras. Det handlar nämligen om människor, om enskilda individer, som kommer i kläm. För bakom varje siffra i statistiken gömmer sig en enskild människas livsöde. Det får vi politiker aldrig glömma bort.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar