tisdag 27 november 2012

En av Juholts frågor

I region Skåne står borgerliga företrädare och kallar personalens och Arbetsmiljöverkets kritik för tidningsankor. Anders Borg står i riksdagen och kallar Socialdemokraternas seriösa förslag för science fiction och trots att bankerna tjänar storkovan på sina bolånekunder så är det spararna som ska flytta sina lån och använda sin valfrihet. I en sådan kontext är det inte konstigt att inget händer i frågan om pensionssystemet. Om man väljer att strunta i verkligheten så finns inte problemet.

Håkan Juholt stod våren 2011 och sa att pensionssystemet måste ses över. Tomas Eneroth har en lite försiktigare linje men menar att man kanske måste börja skruva lite på rattarna i systemet. Borgarna verkar helt kallsinniga. Dom fick igenom sin önskedröm om att alla medborgare i hela landet skulle bli aktiespekulanter och att då ta ett steg tillbaka och erkänna att det där inte var så lyckat känns "out of the question". Det vore ett nederlag för borgerlig ideologi att dra bort börsen från en samhällsbärande funktion. Sen kan Erik Bengtzboe kalla sig ickeborgare hur mycket han vill. Det är de facto ens politiska handlingar som avgör vad man är, inte vad man i schlingmannsk anda, väljer att kalla sig.

Jag är uppriktigt sagt orolig för framtiden. Jag blir 30 nästa år. Det är väl ungefär då man ska börja bry sig lite mer om sin pension om jag har förstått saken rätt. Men för mig är det helt omöjligt att hinna sätta mig in i 35 års framtida börsutveckling och då sparar jag ändå en del helt frivilligt i aktier och fonder. Jag begriper en del, jag har relativt god inkomst och jag är ekonomiskt intresserad. När individer som jag, med mina förutsättningar, inte kan bemöda sig att uppbåda kraft, tid och kompetens för att välja "rätt" så är ju frågan hur folk utan dessa egenskaper agerar. För många är börsen mest en avlägsen och lite skrämmande parallellvärld där man inte alls känner sig hemma. Att då behöva sätta sin tillit till ett system man varken stödjer eller begriper är fel.

Det är möjligt att folk ska kunna välja att ha sina pengar i ett PPM-system. Men det finns massor av människor som inte vill ha det. Därutöver kan var och en som vill och har råd placera egna pengar i pensionsförsäkringar. Så varför inte skapa ett valfrihetssystem för pensionerna. Ett tryggare och ett för dom som vill leka börshaj med sin framtida försörjning. Om vi kan ha valfrihet i alla andra delar av samhället så kan vi väl ha det i form för pension också?

Hur som helst måste frågan upp på bordet. Det är inte hållbart i längden med ett system utan legitimitet i dom breda folklagren och där stora delar av politiken har tappat förtroendet. Jag förväntar mig inte en omstörtning av systemet imorgon men jag tycker att frågan måste upp på bordet och det nu. Vi har inte råd att vänta för det är trots allt allas vår framtid det handlar om.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar