lördag 10 november 2012

Den bortglömda politikens landskap

Regionen är på många sätt den bortglömda politiska nivån. Det talas sällan regionpolitik i tidningarna och väljarna pratar i regel antingen om den lokala politiska nivån i form av kända lokala ansikten eller om riksorganisationernas toppnamn typ Stefan Löfven eller Fredrik Reinfeldt. Hur ofta kommer Pia Kinhult (M) upp i debatten hemma vid köksbordet till exempel?

Samtidigt berör regionfrågorna människor på ett sätt som många andra frågor inte ens är i närheten av. Sjukvården och kollektivtrafiken är bland dom mest diskuterade frågorna som finns och alla har i regel en uppfattning. I detta ligger en stor paradox. Den regionala politiken går inte hand i hand med frågorna den behandlar, rent mediautrymmesmässigt, och när valet ska göras är det lätt hänt att man som väljare bara röstar i regionen som man gör i riksvalet. Visserligen ser vi en större röstsplittring idag än tidigare men det är knappast någon jättetrend än så länge och frågan är om det kommer att bli så i framtiden.

Frågan är dock vad som kommer att hända i valet 2014 här i Skåne. Regionen blöder, bokstavligt och bildligt, och borgerligheten avser att spara ännu mer på regionens verksamhet. Miljöpartiet är helt med på denna linje och hur väljarna kommer att belöna partiet för denna politik kan man ju fundera på. Är det verkligen hållbart att skära ner på t ex kollektivtrafiken när klimatutmaningarna är större än någonsin?

Det är också intressant hur majoriteten väljer att inte höja skatten trots att budgeten inte går ihop. Borgerlighetens flaggskepp, Stockholms län, har högst landstingsskatt i landet. Det är också det landsting som privatiserat allra mest. Borgarna och MP driver en stark privatiseringspolitik i Skåne och tror att detta ska skapa bättre ekonomi. Om man lägger samman ett och ett kan man ganska lätt räkna ut att ett av skälen till att Stockholm har så hög skatt är just kostnadsdrivande privatiseringar. Hur logiken ser ut bakom den förda politiken i region Skåne kan man bara undra. Jag misstänker starkt att det inte finns någon.

Socialdemokraterna vill höja skatten med 60 öre. Det skulle ge ett tillskott på en miljard och täcka det underskott som finns idag. För antingen höjer vi skatten och räddar det som finns kvar eller så får vi börja göra som majoriteten gör i kollektivtrafiken. Vi får börja att välja bort helt enkelt och som socialdemokrat är det inget alternativ i en organisation som redan är slimmad sönder och samman.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!

*****

Bloggat: Region Skåne om privatiseringarna, Politikerbloggen om dom fem viktigaste frågorna

Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

 1. Absolut inga skattehöjningar. Dags för Region Skåne att börja rationalisera bort onödiga byråkrater samt avveckla förmånliga politikerpensioner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade det varit så att det var byråkratin man skar på så hade jag kunnat hålla med dig men det är dessvärre verksamheten som nu lider och då kan jag inte annat än tycka att vi måste höja skatten för att rädda vården.

   Politikerpensionerna är en extremt liten post i regionens budget och att tro att neddragningar där skulle göra varken från eller till för helheten är bara naivt. Sen kan man diskutera pensionerna utifrån andra aspekter och det har vi ju gjort tidigare.

   Radera