lördag 17 november 2012

"Bad cop"-LO

Nyheten om att Anders Borg är beredd att slopa den differentierade A-kasseavgiften är glädjande. Det har varit ett stående krav från LO sedan borgarna införde den och vi i S föreslog detta i vår budget inför 2013. Skälet är enkelt, Borg vill försöka sänka ungdomslönerna genom att erbjuda deltidsutbildning och för att detta ska fungera måste han ha med sig arbetsmarknadens parter. Som motkrav har LO med Kålle i spetsen ställt upp kravet om att slopa ovan nämnda differentiering. Man kan ha många synpunkter på detta "krav"-spel men rent generellt är det en bra förändring som kommer till stånd. Framförallt eftersom åtgärden helt har missat sitt påstådda syfte om att få fler i arbete. Det enda den har bidragit till är att minska antalet anslutna till A-kassan och försämra fackens förhandlingsposition. Detta har givetvis varit det egentliga huvudsyftet men det går inte att uttala för en ledande moderat som Anders Borg. Inte offentligt i alla fall.

Vad den här förhandlingen visar på är att LO, när man ställer krav och tar fighten, kan göra skillnad. Kålle har, som tidningen Fokus skrev om häromveckan, höjt tonläget och han har börjat fylla ut den vänstra planhalvan i svensk politik. Jämfört med Wanja Lundby-Wedin som var en "lame duck" i tre år så är Kålle rena bulldozern. Detta är mycket lovande av ett antal skäl.

Förutom dom mer uppenbara skälen som att löntagarnas rättigheter stärks så finns det andra, mer subtila, fördelar med LO:s nya vänsterlinje. LO kan ta på sig den roll som Svenskt Näringsliv har haft på högersidan sedan dom bildades 2001. Nämligen den så kallade "bad cop"-rollen. SN har tagit ut avståndet till höger och fört fram det ena högerförslaget efter det andra vilket har fått Moderaterna att framstå som rena duvungen. Genom att SN t ex tar fighten med S om vinstfrågan i välfärden så slipper M göra det. M kan luta sig tillbaka och låta SN banka på högertrummorna så mycket det bara går.

Om LO får igenom sitt krav om slopad differentiering av A-kasseavgiften så innebär det också att S kan ta ett steg till i frågan om krav för löntagarnas väl. Nästa steg torde vara en höjning av taket i både A-kassan och i sjukförsäkringen. Och jag är tämligen säker på att om LO får igenom sin vilja den här gången så kommer deras aptit på fler förhandlingar och större reformer att växa. Något som kommer att flytta debatten vänsterut i landet och som vi alla vet följer också mitten med när debatten förs åt det ena eller andra hållet. En utveckling som man inte kan annat än välkomna!

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Bloggat: Göran och Martin om jobb
 
Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

  1. Det visar att om LO släpper sitt stora handikapp, sin politiska bindning till SAP, så kan de förhandla med regeringen till medlemmarnas bästa ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tvärtom. S stärks av LO:s framflyttade positioner och LO stärks om S har framgång. Med en S-regering hade LO sluppit lönepressen neråt som M-regeringen tvingar fram.

      Radera