torsdag 11 oktober 2012

Ensamhetens Sverige tecknas framför oss

Den svenska modellen. Den kanske vackraste och mest väl fungerande samhällsmodell som någonsin existerat håller på att nedmonteras. Ytterst få andra system har uppnått så stora fördelar i fråga om utbildningsnivå, ekonomisk jämlikhet, solidariskt bärande av bördor, trygghet vid ålderdom eller utsatthet, hög sysselsättning i hela befolkningen. Men den håller på att monteras ner. Oavsett vad Fredrik Reinfeldt säger i sin regeringsförklaring. Oavsett vad Jan Björklund säger om Espresso House. Den svenska modellen är snart nedriven likt en kontaktledning på den svenska järnvägen.

Det värsta är att det har skett under sådan tystnad. Politiskt har det varit en del kamp och även fackligt har det skramlats. Men mest om ersättningsnivåerna. Inte så mycket om den fulla sysselsättningens uttåg från svensk arbetsmarknad. Att det blivit så beror till stor del på att svaret på den sysselsättningspolitiska knuten inte är formulerat tillräckligt väl. Det nyliberala löftet var ju full sysselsättning, evig tillväxt och minskande skuldsättning. I Sverige har minskande skuldsättning varit rådande under många år. Globalt har inget fungerat. Och till vilken nytta har den minskande skuldsättningen varit när vår järnväg inte  håller måttet, när våra miljonprogram är i skriande renoveringsbehov och när jämviktsarbetslösheten bara verkar öka? Problemet är att motförslaget mot det nyliberala löftet har varit för otydligt formulerat. Om det har varit formulerat alls dvs.

I september ökade varslen lavinartat. 7 329 människor varslades om uppsägning. Detta är människor som kommer att möta en otrygghet som tidigare generationer i Sverige inte upplevt på mycket länge. Från att ha en statlig inkomstförsäkring som gav en god trygghet kommer somliga att ha en täckning via privata försäkringar vars kostnad kommer att stiga radikalt i takt med arbetslösheten. Andra kommer att mötas av inkomster på 40-50 procent gentemot tidigare lön. För ytterligare andra väntar bara försörjningsstöd eftersom man inte är kvalificerad till A-kassa. Det här är inte svenska modellen.

Men modellen är nedmonterad. Mitt framför våra ögon kommer hela orter som Säffle och Orrefors få uppleva att den svenska modellen "has left the building". Den stora frågan är vad som kommer att hända då. Kommer utsattheten och otryggheten att vändas mot den politiska makten. Kommer dom som bär ansvaret för att den svenska modellen har monterats ner att ställas till svars? Eller kommer var och en få vara sig själv nock och bära sina bördor allena. Svaret kommer vi att se 2014. Verkligheten kommer att sätta jobbfrågan högst på agendan. Inte politiken, inte PR-byråerna utan verkligheten. Den hårda och kalla som många kommer att tvingas möta denna höst/vinter 2012/13.

Ensamma.


För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

 1. Det blir intressant och se vad som händer.

  Antagligen kommer vi att se hur den politik som byggde på en alltmer accelererande kreditexpansion och luftvärderingar av svenska bostäder rämnar i sina grundvalar. Från ruinerna av detta måste en långsiktigt hållbar ekonomi där pengar återfår sitt egentliga värde byggas upp igen vilket kommer att bli ett smärtsamt uppvaknande för många.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja just hållbarhetsfrågan är av mycket stor betydelse. En viktig aspekt i det hela.

   Radera